Vintertur med pulk

Synet av en logrende hale innover viddelandskapet med ski og pulk – lite kan måle seg med det.

Pulk er for mange et litt ukjent treningsverktøy i hverdagslivet. Men for ivrige friluftsentusiaster er pulken et godt brukt og svært nyttig transportmiddel. På sommerstid er storsekken et faktum. Men vinterstid gir pulk uante muligheter for å frakte både nyttige og unyttige ting på en svært enkel måte til overnattings- eller dagsturer i vinterfjellet! Du får enkelt med deg både ullpledd, isfiskebor og store mengder melkesjokolade, samt mer attåt om du ønsker det. Selvsagt kan også bikkja få delta i aktiviteten, og dere kan bygge både form og opplevelser sammen. I denne artikkelen skal du få litt nyttige tips og triks, og tips om hva som kan være lurt å lære hunden dersom du skal lære den til å trekke pulk.

PULKDRAG, NOMFORSPENNING ELLER SNØREKJØRE?
For at hunden skal få bidra, finnes det ulike måter den kan gjøre dette på. Hva du bør velge kommer an på hunden din. Både hva den er komfortabel med, hvordan føret er, om det er en eller flere hunder som trekker og hva slags terreng dere befinner dere i. Pulkdrag er svært avstivet og er veldig fint å bruke i litt ulent terreng der du gjerne har en hund (men kan og brukes til to hunder). Draget gjør at hunden ikke vil få pulken over seg bakfra for eksempel i nedoverbakker. Bakdelen med drag er at noen hunder kan synes draget er litt skremmende. Det anbefales å bruke litt tid på tilvenning av pulkdrag, i tillegg tar det litt større plass i bilen.

Nomforspenning fester du helt i front av pulken hvor du kan feste helt vanlig linesett. Dette fungerer utmerket på flatt viddelandskap, også om du ønsker å koble sammen flere hunder i lineseksjoner som på et hundespann hvor de går to og to etter hverandre på rekke. Bakdelen er at du må følge med i bakker og holde igjen pulken, så hunden ikke får den etter seg. Snørekjøring med hund i front er også mulig. Da har du selv pulken etter deg, og du har hunden foran deg i line. Prøv gjerne litt forskjellig og se hva som fungerer for din hund og ditt bruk – det finnes ingen fasit!

HVORDAN STARTE?
Dersom du har en svært rask og trekkvillig hund, har det ikke så mye å si hvordan du introduserer pulken for hunden. La den undersøke og gjøre seg kjent før du gir startkommando for å trekke frem. Dersom hunden syns det hele er litt skummelt, kan du starte med å ta noen turer med lett pulk bak deg selv og heller snørekjøre med hunden noen ganger slik at den blir vant med lyden av pulken og at det er noe bak dere. Deretter kan det være lurt å starte på føre som ikke bråker og hvor pulken ikke får enorm fart. Skareføre bråker, og kan gjøre pulken ekstra skummel. Opptråkka, rette løyper med puddersnø kan være et fint sted å starte. Du kan også ha hunden løs med pulken bak seg og at du motiverer foran og går med den for eksempel i halsbånd, bare som tilvenning. Da får den mental støtte fra deg, og du kan lede den og rose for å gå fremover. Med noen trekkvillige og løpeglade hunder vil det hjelpe rett og slett bare å få de i gang. Da tar løpegleden over, og de glemmer at pulken var skummel!

NYTTIGE KOMMANDOER:

  • Stå/bli
  • Startsignal
  • Høyre/venstre

Så fort hunden er godt vant med pulken, bør du lære inn kommandoer og gode rutiner. Dette vil gjøre skiturene enklere både for deg selv og hunden. Lær en solid «stå»-kommando. Selv om du tar på deg skiene, henter noe i bilen, pakker pulken eller lignende, skal hunden bli stående (eller sittende). Dette kan trenes inn med godbiter og ro før start. Venn hunden til å vente, så den ikke får skyhøye forventninger til å starte. Lær den at det å vente er like naturlig som det å gå. Lær inn et startsignal, la aldri hunden få løpe før den hører dette. Prøver den å dra fremover før signalet ditt, står du bare stille, og venter til den er rolig og lystrer. Høyre og venstre er også svært nyttige kommandoer å lære hunden. Lær også gjerne hunden å holde seg inntil høyre kant i skisporet dersom dere går i løyper. Alle disse kommandoene kan trenes inn uten pulken. De kan brukes både på ski, sykkel og vanlige gåturer, og er like nyttige overalt!

Les mer i Hund&Fritid 1/2021

Siste

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Les også

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag,...

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeintevenner sårbeinte. Den store synderen for såre føtter...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig i innlæring av alle forskjellige adferder vi ønsker å lære hunden vår. Vi skal gi...