Få en trygg hund

Trygge hunder er noe vi alle vil ha, men det er mange som ikke vet hvor mye jobb som skal til for å nå målet. Skal man ha en trygg hund i alle omgivelser, må man trene med en gang man får valpen i hus.

Miljøtrening. Dette er et ord som veldig mange vet hva betyr, men det er ikke så mange som vet hvor mye jobb som behøves. Når man får seg en ny hund, vil man at den skal bli helt perfekt. Være med på fotballkamper, på bytur, opp på fjellet og ut i båt. Skal man få en hund som kan bli med på alt dette, må hunden være godt miljøtrent. Man må vite at hunden er trygg i alle omgivelser, samme om det er en byggeplass eller i båten.

BALLSPISER: Det er ikke så populært hvis hunden din stjeler ballen på fotballkamp.
Begynn tidlig, og tren ro i slike situasjoner.

TREN VARIERT

Man må være klar over at man må se på dette som trening. Når du får den søte valpen i huset, er det ikke sikkert at valpen er trygg i en by, eller rolig på en fotballkamp. Dette må man trene på, og det er viktig at man begynner med en gang. Hvis du vet at hunden skal være med på spesifikke steder, bør du oppsøke disse stedene med en gang hunden har kommet i hus. Så observerer du hunden din, og ser hvordan den reagerer på å være i de nye
omgivelsene. Her er det veldig viktig at man tar det rolig, og ser an hunden sin hele tiden. Sett deg ned med hunden, vær rolig, og ha med favorittleken eller godbiter. Det er viktig at hunden skal bli komfortabel i situasjonen, og da er det supert å bruke en leke, slik at hunden opplever det som gøy og ikke skummelt.

Husk å variere ikke bare på steder du trener, men også på hva dere møter. Enten det er unger, fotballspillere, syklister, katter eller andre ting den kan møte i hverdagen.

GÅ ROLIG FREMOVER

Husk å se an hunden din hele tiden, og pass på at den ikke blir skremt av situasjonen. Her er det viktig å lese signalene til hunden din, for hvis den blir skremt av å være midt i byen må du ta en rolig tilnærming til de
spesifikke situasjonene. Det som er veldig greit å tenke på, er at man gradvis skal utsette hunden for disse
miljøene. Hvis du kjøper en valp som er vokst opp på en gård og hvor oppdretter ikke har hatt med hundene ut, må du være klar over at denne valpen kan trenge litt tid på å bli vant med nye miljøer og steder. Noen valper vil takle dette fint, men det kan hende at de blir skremte, og trenger mer tid. Da må man gå rolig fremover, og passe på at hunden hele tiden er komfortabel og trygg i situasjonen før man går videre.

SLAPPER AV: For å få en hund som kan ligge og slappe av midt i byen, må du trene på dette fra tidlig alder.

VIKTIG JOBB

Det er veldig viktig at du jobber med at hunden din blir vant med ulike situasjoner og ulike mennesker. Det gjør at du får en trygg og stabil hund, som ikke blir lett skremt. Veldig mange oppdrettere er flinke til å miljøtrene hundene sine helt fra de er født. Da blir de utsatt for å kjøre bil, oppleve byen, kjøre tog, være med barn, andre dyr, og alt annet man kan tenke seg. Skal du kjøpe deg hund, er det veldig bra å finne en slik oppdretter. Da får du en hund som lettere takler nye situasjoner, ofte er mer mentalt trygg, og det sparer deg for mye jobb.

Prøv å oppsøke miljøer som du også normalt sett ikke befinner deg i. Er det slik at du aldri kjører tog, bør du trene på dette med hunden din. For plutselig kommer du i en situasjon der du må ta toget, og da er det greit at hunden din er trygg på det. Dra til en by, sett deg på en benk i gågata, og bare tren på å få ro i hunden din. Ha det koselig, og skap positive opplevelser for hunden din.

TREN MED ANDRE

Hvis du kjenner noen som har en hund som er rolig i de forskjellige situasjonene, er det smart å samarbeide med dem. Det er lettere for hunden din å lære seg en ønsket adferd, hvis han er med andre trygge hunder. Dette kan også gå andre veien, så hvis du er med noen som har en stresset hund, kan dette smitte over på din hund. Det viktigste å tenke på er at hunden din må lære seg å bli trygg i de forskjellige situasjonene, og dette må vi hjelpe den med. Oppsøk steder med hunden din, sett deg på en benk, og vis hunden din hvilken adferd du vil den skal ha. Bruk godbiter eller leke for å belønne den når den viser ønsket adferd.

Tekst: Mike Hillingseter

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...