Flytur med hunden

Hvor stor påkjenning er det egentlig for en hund å reise med fly?

Dette spørsmålet er det vanskelig å gi en fasit på, fordi det kommer helt an på hver enkelt hund. Det som derimot er kjent, er at å fly med hunden sin er en krevende prosess hvor mye uforutsett kan oppstå. Flyet kan bli forsinket, mellomlandinger kan oppstå, og været kan være krevende slik at antatt reisetid forlenges. Det kan oppstå turbulens i lufta, og det er mange andre faktorer du som hundeeier bør tenke gjennom. Hunden du tar med på en flyreise bør være mentalt stabil, og den bør være miljøsterk. Ikke minst bør du ha forberedt hunden godt på forhånd for å minke tallet på stressfaktorer på reisen. Vi fikk være med SAS på en innenlandsreise, og vil vise dere hvordan en flytur foregår og gi tips til hvordan dere best mulig kan forberede hunden på en slik reise.

AVLEVERING: Hundene leveres ofte ved spesialbagasjen, og blir deretter transportert
videre for skanning.

I FORKANT AV REISEN

En flyplass kan være svært støyende. Det kan være uvant for en hund å se rullebånd rulle, kofferter trille og høre mennesker snakke over høyttalere. Husk at hundene har mye sterkere sanser enn oss, og hvis vi blir slitne på en flyplass, kan dere tenke dere hva en hund blir som får med seg mye mer. Det kan derfor være lurt å ta med hunden på miljøtrening på flyplassen. La gjerne hunden først bare snuse rundt og gjøre seg kjent. Deretter kan man rett og slett ta en lydighetstrening på flyplassen. Belønn hunden for å overse omgivelsene og heller ta kontakt med deg. Tren på å passere mennesker med trillende kofferter, at hunden skal gå ved siden av kofferttralla di ved å gi hunden belønning hos deg. Hvis den virker skremt av noe, f.eks. når noen snakker på høyttalerne, sørger du for å belønne hunden med lek eller godbit når dette foregår. Da får du lært hunden at når noe ubehagelig oppstår, skjer det noe koselig hos deg. Ideelt sett bør du oppsøke flyplassen flere ganger for trening dersom du har mulighet.

Du bør også venne hunden til buret den skal reise i. Du kan finne mange tips på nettet til hvordan gjøre buret til en hyggelig plass.

LEMPING: Her lempes hundeburet over på transportbåndet som går inn i flyets lasterom.

ER HUNDEN MENTALT STERK NOK TIL Å REISE MED FLY?

Det skal mye til, men en hund kan bli nektet å bli tatt med i fly dersom den virker usedvanlig stresset og redd. Personalet her har lang erfaring med nettopp lasting av hunder, og vet når en hund er for redd til å kunne bli med. Dette handler om hundens sikkerhet. Når hundene er så redde og stresset, kan de rett og slett skade seg selv. Dersom du er i tvil om hunden din tåler å fly i lasterommet, bør du evaluere hvordan den håndterer andre stressende og lignende situasjoner ellers i hverdagen sin. Dersom den blir hysterisk i bilen eller når dere tar ferge, eller hvis den løser ting med å bite seg ut av buret og lignende, bør en flytur revurderes. Å ta med hunden på flytur vil kunne fungere helt fint for mange hunder! Men for de det ikke fungerer for, kan det rett og slett være traumatiserende og skadelig.

SLIK FOREGÅR REISEN

Avhengig av hvilket flyselskap du velger, vil rutinene variere. Med SAS booker du din egen flybillett og må da ringe kundeservice og si at du ønsker å ha med hund. De vil da sjekke lastekapasiteten, og du vil få svar innen 24 timer om du kan ha med hunden. Det samme gjelder dersom du skal ha med hund i kabinen. Det er førstemann til mølla-prinsippet. Dersom du bestiller og det i etterkant er en allergiker som bestiller flybillett, vil du likevel få med hunden din, fordi du bestilte først. Det anbefales derfor å bestille flybillett med hund i svært god tid, for å være sikret en plass på flyet. Det er et maks antall kilo og begrenset antall flybur flyselskapene tar med per flygning. Når reisen er bestilt og avreisedagen kommer, bør du møte opp i svært god tid. Gå på forhånd en god tur med hunden, sørg for at den er sliten og tilfreds og har fått gjort fra seg. Du bør også tenke på hvor mange timer hunden din klarer å holde seg uten å måtte gjøre fra seg. Et fly kan både bli forsinket, og ta lenger tid enn planlagt. Det kan også være lurt å velge flygninger uten mellomlandinger for å minke unødige stressfaktorer for hundene.

PÅ VEI INN: Når hundene er lastet opp fra lastetrallene, transporteres de på bånd inn i lasterommet i flyet.

AVREISEDAGEN

Det kan være lurt ikke å gi hunden mye mat eller væske rett før avreise for å unngå kvalme eller oppkast. Derimot er det lurt å medbringe vann til etter flyturen, da hundene både peser mer og har mer behov for væske når de er stresset. Flyburet skal også inneholde beholder for vann, men det kan fort bli mye søl i buret, i tillegg øker det sjansen for at hunden må gjøre fra seg, så da bør du som eier selv evaluere hva som er best for din egen hund. Når du har ankommet flyplassen, må du sjekke inn manuelt. Du vil da få en lapp du skal feste på flyburet. Merk gjerne buret hunden reiser i med navn og telefonnummer, og hvilken side som er opp. Hunden blir da sendt som spesialbagasje. Den blir først lastet opp på en stor lastetralle. Eksakt hvor innlevering av hundebur er, må du forhøre deg om på hver enkelt flyplass. Alle hundeburene blir så scannet for narkotiske stoffer. Deretter kjøres hundene ut på flybanen med bagasjen, og venter på klarsignal til å lastes opp i lasterommet.

LASTEROMMET: Slik ser det ut inni lasterommet der hundeburene blir stroppet fast.

I LASTEROMMET

Hvor lang tid hundene blir værende på hver plass, varierer fra gang til gang. Temperaturen og trykket i lasterommet skal være den samme som inne i kabinen på de fleste fly. Hundene blir lastet opp på et rullebånd som fører dem helt opp til lasterommet. SAS har egne fester i lasterommet tilpasset hundebur. De bruker lastestropper av høy kvalitet som rutinemessig stroppes fast. Det er særdeles viktig når du skal fly med hund, at hundeburene festes tilstrekkelig. Hvis du er i tvil om flyselskapet du velger har gode nok rutiner på flyvninger med hund, bør du undersøke dette grundigere før du velger å sende hunden din med dette selskapet. Hundeburene settes deretter side om side ganske langt frem i flyet. Burene settes på planker for å minimere vibrasjonene fra lasterommet. Dersom det er noen hunder som ikke går sammen med andre, bør du gi beskjed om dette. Da har de mulighet til å sette opp en skillevegg mellom burene. Når reisen er over, blir hundene losset på samme måte, og du kan hente hundeburet der spesialbagasjen stilles opp.

NOEN RÅD FRA SAS SITT LASTEPERSONELL

– Bruk et sikkert og stort nok bur til hunden. Dersom låsen er enkel å få opp, bør du sikre med en hengelås.

– Vær kritisk før du tar med hunden på fly, hvis du er usikker på selskapet du skal reise med, og usikker på om hunden din håndterer en flytur på en fornuftig måte, bør du revurdere reisen.

– Bruk tid på venne hunden til buret de skal reise i.

Lastepersonalet forklarer at de aldri åpner opp flybur. De tilkaller alltid hundens eier, dersom det er behov for å se til hunden eller åpne buret.

SIKRING: Hundeburene stroppes forskriftsmessig fast i faste bolter i flyet. Planker legges under buret for å unngå friksjon fra gulvet.

MEDISINERING ELLER IKKE?

Veterinær Cecilie Askvig anbefaler å bruke f.eks. adaptil før og under en flyreise. Dette preparatet inneholder syntetiske feromoner som diende tisper skiller ut til valpene sine. Dette har en stressreduserende og beroligende effekt på andre valper eller hunder. Det er ikke garantert at det fungerer optimalt på alle hunder, men det er et helt ufarlig preparat å bruke. Dette kan du også prøve på forhånd hjemme for å se om det har effekt på din hund.

Det finnes også flere typer kosttilskudd med angstdempende effekt basert på b-vitaminer, aminosyrer etc. Dette har god effekt på mange. Videre forklarer Cecilie at det både finnes angstdempende og beroligende medikamenter, men disse er hun skeptisk til. Disse er reseptbelagte preparater. Flere av medikamentene er på dopinglisten, og man bør derfor sjekke ut regelverk dersom man skal på konkurranser. Skal hunden prestere rett etter reise på jakt eller i tjeneste, vil sansene være svekket, og hunden vil ikke fungere optimalt før etter 24 timer. Ved bruk av beroligende medikamenter kan man gjøre flyturen vondt verre for hunden. Ved bruk av slike preparater vil hunden få med seg mye som skjer rundt seg, men være bedøvet i kroppen. Angstdempende er bedre, men fortsatt ikke noe veterinær Cecilie anbefaler. Hun anbefaler heller at man unngår å fly med hunden dersom man ikke tror den tåler en flytur, med mindre det er ytterst nødvendig.

REGLER FOR Å REISE MED HUND

Dersom du skal reise til utlandet, bør du være særdeles nøye med å sjekke opp retningslinjene på forhånd med vaksiner og rutiner. Du kan også ta kontakt med landets ambassade for å være på den sikre siden. For å ha med hunden i kabinen, må den være under 8 kilo inkludert hunden og reiseveskens vekt. Hunden går da som håndbagasje. Service-, rednings- og tjenestehunder kan som oftest være med i kabinen uansett størrelse. Dette må avtales i god tid på forhånd. Buret/bagen må også være stor nok til at dyret kan stå, legge seg og snu seg rundt på en behagelig måte. Buret som skal i lasterommet må være laget av glassfiber, metall (ikke sveiset eller av netting), hard plast, heltre eller kryssfiner med håndtak på sidene og et solid gulv (gulv av netting godtas ikke). Du bør ta kontakt med selskapet du skal reise med før en eventuell flyreise. Du finner mye informasjon om reise med hund på flyselskapenes hjemmesider.

Tekst og foto: Therese N. Andersen

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...