Forbered deg til jakta

Høst betyr jakt for mange, og for at hund og jeger skal få best mulig utbytte av jakta er det viktig å gjøre seg klar. Her får du noen gode råd!

Jakttida er mer energikrevende enn hverdagen. Det er viktig å vennte hunden til jaktfôret i god tid. Bruk tørrfôr og bokser med høyenergifôr for aktive hunder. Under jakt bør hunden få tilskudd med litt mat hver tredje time for å holde prestasjonen oppe, men når dagen er over må det gå 1-2 timer før den får hovedmåltidet. Fôring for tidlig etter høy aktivitet kan disponere for gassansamling i magesekken. Dette kan føre til magedreining som er en svært alvorlig tilstand med akutt forløp. Oppsøk veterinær snarest mulig om du mistenker magedreining. Husk også at vann er viktig for prestasjonsevnen og for å unngå over oppheting og heteslag.

Det er mye å tenke på for å få en vellykket jakt for to- og firbeinte.

TRENING

Det er viktig å trene hunden gjennom hele året for å forebygge skader. Når du ikke har tilgang til treningsterreng der hunden kan springe fritt i båndtvangstiden, er sykling og vannlek/svømming fine aktiviteter. Start med korte turer i moderat tempo på forsommeren. Sjekk potene daglig. Klørne klippes godt ned før jaktstart, og på langhårede hunder er det ofte behov for å klippe pels for å unngå isdannelse og snøballer på poter og i faner ved vinterjakt-/trening.

SÅRSKADER OG SÅRE POTER

Småsår og rifter renses med sterilt saltvann og smøres med sårsalve. Større sårskader må behandles av veterinær. Potene er utsatt, så bruk potesalve. Om uhellet skulle være ute og hunden blir sårbeint er potesokker godt å ha med. Faren for frostskader av patter på tisper og pungen på hannhunder er viktig å være oppmerksom på ved aktivitet i fjellet om vinteren – bruk beskyttende dekken (”kondomdress” ) i kulda.

HALTHET

Om hunden blir halt må den hvile. Vedvarer haltheten, må jakten avbrytes og veterinæren kontaktes. Spesielt dachshunden er utsatt for prolaps i ryggen. Dette gir akutte ryggsmerter og større eller mindre grad av lammelse i bakbeina. Ro er første punkt med hensyn til behandling, ta deretter kontakt med veterinær så snart som mulig. Kronisk halte hunder kan fungere på jakt med regelmessige leddoppbyggende kosttilskudd, evt. fôr med dette tilsatt og/eller smertestillende preparater.

BITT OG STIKK

Jakter du i et område med huggorm, bør du være obs dersom hunden plutselig får en hevelse. Huggormbitt kan være svært alvorlig, avbryt jakten og transporter hunden så rolig og skånsomt som mulig til nærmeste dyreklinikk for videre oppfølging. Kortisontabletter brukes ikke lenger som førstehjelp ved huggormbitt, da det ikke har noen dokumentert effekt. Flåttmiddel holder både flått, knott, mygg og hjortelusflue på avstand.

MAGEPROBLEMER

Diaré gir nedsatt yteevne. De fleste diaréer gir seg med ro, lett kost og såkalt probiotika i noen dager. Probiotika finnes i ulike varianter til hund, og dette får du kjøpt på dyreklinikker sammen med diettfôr. Hunder som jakter bruker mye energi, og i blant får hunden så lavt blodsukker at den får problemer. Den kan bli ustø, sjangle og i verste fall falle om i kramper. Dette kalles hypoglykemi. Ved mistanke om for lavt blodsukker, la hunden hvile og
gi sukkerholdig mat eller drikke. Det beste er druesukker, men en brødskive kan også gjøre nytten. Dersom ikke symptomene forsvinner bør du kontakte dyrlegen.

Riktig oppakning og gode forberedelser, fører til en bedre opplevelse.

DETTE BØR MAN HA MED I SEKKEN:
• Potesokker
• Potesalve
• Høyenergifôr til matpakke
• Bandasjeutstyr i tilfelle skade
• Telefonnummer til nærmeste veterinærvakt

Hva bør du tenke på før, under og etter jakta? Veterinæren har rådene:

FØR JAKT

Trening: Trening av jakthunden bør starte tidlig på sommeren, og kan innebære svømming, sykling, jogging og lignende. Om du ligger bak skjema kan noen timers tur i ulendt terreng noen dager før jakta være nyttig.

Fôr: Venn hunden til jaktfôret i god tid før jakta, helst seks uker i forveien.

Helsesjekk: I en helsesjekk vil veterinæren gå over hunden fra snute til haletipp, og lytte til hjerte og lunger for å påse at alt er i orden.

Forberede poter: Poter kan få hard medfart. Klipp klørne godt før jakta. Ta med potesalve, og husk å ha med potesokker i sekken. Dette bør brukes dersom potene er spesielt såre eller hunden har fått sår/kloskade.

Eldre jakthunder: Om du har en eldre hund som blir stiv og støl under jakta, så prat med din dyrlege om smertestillende eller andre leddvennlige støtteprodukter som kan være aktuelle.

Flåttbehandling: Det er fortsatt en del flått i jaktsesongen. Snakk med veterinæren for å få resept på flåttmiddel. Noen flåttmiddel holder både flått, knott, mygg og hjortelusflue på avstand.

Veterinærens nummer: Skriv ned nummeret til veterinæren din, og orienter deg om veterinærer i området dit du skal. Sjekk hvilke som er døgnåpne og ikke.

Hund og jeger kan få flotte naturopplevelser sammen.

UNDER JAKT:

Fôr: Avhengig av intensitet, terreng og varme, bør hunden få tilskudd med energirik mat ofte nok til å holde prestasjonen oppe. Hos veterinæren selges det ulike typer energisnacks.

Vann: Vær alltid sikker på at det er muligheter for å finne rent vann eller ta med rent vann i flaske. Et supplement til vann er å kjøpe spesialpulver med elektrolytter. Elektrolyttene gjør at hunden beholder væsken bedre i kroppen. Det er lurt å venne hunden til smaken på forhånd.

Kosttilskudd: Probiotika til avbalansering av bakteriefloraen i tarmkanalen for å forhindre diaré og stressmage.

Varme: Hunden kan bli kald under pausene, dette øker risikoen for skade når dere går i gang igjen. En varmepose til hund, eller et godt dekken er en god investering.

Ved smårift/skader: Småsår og rifter renses med sterilt saltvann og smøres med sårsalve. Større sårskader må behandles av veterinær.

Huggormbitt (forekommer i det sørlige Norge): Huggormbitt kan være svært alvorlig, og veterinær bør kontaktes snarest. Du kan merke at dyret blir trettere enn normalt, og at bittstedet blir hovent innen få timer. Pass på å beholde roen, og bær hunden om mulig.

ETTER JAKT:

Sjekk av pels: Gå gjennom pelsen, og kjenn etter om det kan ha kommet flått eller sår på hunden.

Oppsummering av jakta: Hva fungerte bra, og hva skal vi gjøre annerledes neste gang? Kanskje trengs mer trening i forkant, eller dere savnet noe utstyr til hunden i sekken?

God jakt!

Veterinærkilde: Evidensia

Siste

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Les også

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Når hunden spiser gress

Du har sikkert sett det: hunden din nærmest beiter...

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder. Ta hensyn til hunden, og den må ikke være med i det verste bråket. Det finnes...

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene,...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til, og oppstod trolig i Skottland på midten av 1500-tallet. En tøff og arbeidsom jakthund,...