Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og noen ingen pels. Pass på de firbeinte når gradestokken kryper og kulda setter inn.
Det er ikke bare vi mennesker som fryser når minusgradene kryper langt nedover gradestokken. Hunder har svært forskjellige forutsetninger for å takle kulde og snø, og det er ikke alle raser som er skapt for været her i nord. Små og gamle hunder, samt hunder med veldig tynn pels er ekstra utsatt i kulden
og trenger gjerne litt ekstra påkledning og stell for å unngå nedkjøling og frostskader. Det er viktig å huske på at det er like ubehagelig for en hund å fryse som det er for oss.
KLE PÅ HUNDEN
Når kvikksølvet nærmer seg 15 minusgrader, er det viktig å være ekstra på vakt og ta forholdsregler før en beveger seg ut. For mange raser er det rett og slett uforsvarlig å være ute når det er så kaldt uten dekken, og selv korte utendørsopphold kan gi frostskader. En polarhund trives gjerne i kulden, men de fleste raser vil fryse når det er så kaldt.
Mange hevder at dekken og klær til hunder bare er jåleri og tull, men for mange hun- der er dette helt nødvendig når vi er inne i den kaldeste årstiden.
Sjekk alltid hvor mange prosent ull plagget/dekkenet har. Mange skriver ull, og så opplever man at det kanskje bare er 10 prosent ull.
UNNGÅ NEDKJØLING
Når man er ute med hunden, er det viktig å være obs på om hunden fryser, og se faresignalene i tide. Når hunder skjelver, er dette tegn på at kroppen reagerer på varmetap. Synker kroppstemperaturen med to grader, er hunden nedkjølt. Faller temperaturen til under 30 grader, er hunden så alvorlig nedkjølt at det kan være livstruende. Da må den varmes opp gradvis, og man bør kontakte veterinær umiddelbart. Oppvarmingen skal ikke skje for raskt, og man skal heller ikke massere en hund med
frostskader, da kan man ødelegge blodkar og nervevev i underhuden.

UTSATTE OMRÅDER
Pung, brystvorter, brystbein, ører og hale er mest utsatt i forhold til frostskader. Om en hund først har fått en frostskade, vil dette området være mindre motstandsdyktig i forhold til kulde i framtida og tåle
mindre før en ny frostskade kan oppstå. Sjekk disse områdene jevnlig under turen, og vær obs på at selv om ikke det er ekstremt kaldt, kan det oppstå frostskader under snøklumper som sitter fast i pelsen. Ikke gå for lange turer når det er kaldt, og bruk et dekken om hunden trenger det.
GODT DEKKEN OG BEVEGELSE
Mange hunder klarer seg fint når de er i bevegelse, men under pauser i kaldt vær bør de få ligge på et isolerende underlag. Kroppen bør også tildekkes, enten med et varmedekken, en varmepose eller fjellduk. Da unngår hunden å brenne unødige kalorier for å holde varmen, samtidig som det å holde hunden varm i pauser også virker forebyggende i forhold til muskelskader. Start forsiktig igjen etter pausen, og la også hunden ”gå seg ned” før pausen.

SNØKLUMPER I PELSEN
Snøballer som fester seg i pelsen er svært ubehagelig for hunden og kan resultere i stygge sår. Hos raser med langt hår under magen og langs beina er dette et vanlig problem, men det kan lett unngås med en heldekkende kondomdrakt. Spesielt om hunden skal løpe mye løs i dyp snøer denne fin å ha. Man bør også klippe av det verste håret som snøen pleier feste seg til. Har hunden først fått store snøklumper
i pelsen, så prøv å knuse disse framfor å klippe eller skjære de av.
BESKYTT POTENE
Snø, skare og saltede veier kan være en utfordring for følsomme hundepoter. Snø og isklumper som fester seg mellom tredeputene er et velkjent fenomen og kan presse såpass mye at huden sprekker opp,
noe som resulterer i ubehagelige sårskader som det kan ta lang tid å få leget. Den beste måten å unngå dette på er å klippe vekk pelsen på potene og mellom tredeputene. Man bør også smøre potene med formfett eller potesalve både før og etter turen. Ved hard skare eller ekstra kaldt vær er det i tillegg lurt å bruke potesokker.
TILPASS FÔRET
Hunder som er aktive på vinteren trenger mer fett i maten når det er kaldt. Fettet gir ekstra energi og smører også pelsen slik at snø og isklumper ikke fester seg så lett. Man kan enten bytte til et mer fettrikt fôr eller tilsette fettsyrer i fôret hunden får til vanlig. Mange hunder vil begynne å spise
snø ute på tur for å erstatte væsketap, men dette er lite effektivt da den bruker mye energi på å gjøre om dette til vann. Husk å ha med en flaske med vann til hunden i stedet.