Hunder og nyttårsaften

Svært mange hunder sliter på denne dagen, og de er livredde. Her gir vi deg noen gode råd.

Like sikkert som at dyrevenner hvert år går ut i avisen og oppfordrer folk til å vente med fyrverkeriet til nyttårsaften klokka 24.00, like sikkert er det at mange gir blaffen og starter flere uker i forveien med rabalderet. For mange hundeeiere er hele romjula preget av en livredd hund, og på selve nyttårsaften blir mange hunder helt skrekkslagne.

VANLIG PROBLEM

Det antas at omlag 30 prosent av alle hunder er redde for fyrverkeri. Hunden blir utsatt for sterke lyder og lysblink som de ikke skjønner hvor kommer fra, og de forstår ikke at dette ikke nødvendigvis er farlig. Det finnes heldigvis gode metoder for å forberede seg til nyttårsaften, slik at den kan bli litt mindre skremmende.

FOREBYGGENDE TRENING

Har du en hund som allerede er redd fyrverkeri, eller en valp du vil forebygge redsel hos, er «Sounds Scary» et fint hjelpemiddel. «Sounds Scary» er en cd med opptak av lyder som hundene kan være redde for, til bruk i gradvis tilvenning til lydene. Dette krever tid, og må startes med flere uker før nyttårsaften. Poenget er at hundene skal vennes til å høre de skremmende lydene på lav styrke mens de slapper helt av, slik at de etter hvert ikke reagerer på dem. Da kan man skru lyden opp et lite hakk. Med mye tålmodighet og tid kan man etter hvert få hundene til å slappe av selv om du spiller cd-en på full styrke. Først da er hunden klar for nyttårsrakettene.

FEROMONER

Mange hunder har god effekt av beroligende feromoner, D.A.P., enten i form av halsbånd eller en diffuser som du har i stikkontakten. Her er det viktig å starte i god tid før nyttårsaften. Om hunden bruker å få panikk eller fobisk reaksjon, kan du medisinere den nyttårsaften. Ta kontakt med veterinær i forkant, slik at dosen tilpasses. Feil dose kan gi motsatt reaksjon.

SLITEN OG METT

På selve nyttårsaften er det lurt å gå en god tur og utføre litt trening med hunden på dagen slik at den blir sliten. Da får hunden ut overskuddsenergi både fysisk og mentalt. Gi den også et godt måltid før kvelden kommer. En sliten og mett hund er mer rolig enn en uthvilt og sulten hund.

TILRETTELEGGING

Har du en engstelig hund, så la den for all del ikke være alene nyttårskvelden. Unngå også at berusede personer har ansvar for den. La hunden gjerne være i et rom uten vinduer eller med gardiner nedtrukket. For mange hjelper det også å sette på en radio eller tv, slik at smellene utenfor blir litt kamuflert. Om hunden aksepterer det, kan du også putte øreplugger i ørene dens. Selskap av en annen trygg hund som ikke er redd, kan også være en god støtte. Vær rolig og avslappet selv overfor hunden, og ikke trøst den da det bare forsterker angsten. Om hunden blir roligere av å søke tilflukt i buret sitt eller andre gjemmesteder, så la den gjøre det. Når hunden søker til steder den føler seg trygg, vil den
føle en viss kontroll over situasjonen. Pass også godt på at ingen ytterdører er åpne. Mange hunder stikker av på nyttårsaften i et forsøk på å komme unna alt det skumle.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...