Kanskje en kløvtur i vinter? 

Å bære kløv er noe som er utfordrende for hunden, og det er praktisk for eieren. Men det er viktig at man lærer hunden å bære riktig før man begynner å gå lengre og tøffere turer.

En kløv er en form for ryggsekk til hunden. Denne legges over ryggen/skuldrene til hunden omtrent som en sal. Man har to lommer på hver side som man kan pakke ting i. Det er flere ting som gjør det viktig at man lærer hunden å bære kløv før man legger ut på tur. Å få ekstra vekt på ryggen er noe som er uvant for hunden, men i tillegg blir vekten fordelt ut på sidene av hundens rygg, noe som gjør at hunden
får utfordringer med balansen også. Man må derfor gradvis venne hunden til å bære tyngre og tyngre, slik at den vet hvordan den skal holde balansen og venne seg til det.

IKKE FOR TUNGT

En hund som får bruke kroppen, er en lykkelig hund. Gode kløv fra Seleverkstedet.

Det er mange som bare laster opp på hunden uten å tenke på konsekvenser, eller at hunden skal være komfortabel med det. Noe av det viktigste man må tenke på, er at hunden skal klare å bære uten å risikere skader. En fin tommelfingerregel er at en godt trent hund kan bære 25 – 50 % av kroppsvekten sin, avhengig av hundetypen, lengden på tur, terreng, osv. Alle hunder kan bære kløv, til og med små papilloner kan man nå få kjøpt kløv til. Tidligere var det bare de større rasene man fant dette til, men man ser at det kan være fin trening for absolutt alle hundene, så lenge man gjør det riktig.

Noe som også er viktig å tenke på er at man må fordele vekten likt på hver side. Ettersom en kløv har to lommer på hver side av hundens rygg, bør vekten være helt lik på begge sider. Dette klarer man aldri å få til helt perfekt, men man ser fort hvis en av sidene er tyngre enn den andre når hunden går. Da sklir ofte kløven til en av sidene, og da kan man bruke småstein til å justere med. Når den ligger helt perfekt, vet man at det er best for hunden.

TILPASS SEKKEN

Selv om alle hunder kan trenes opp til å bære kløv, er det viktig at vi som eiere tilpasser sekken riktig. Det er ikke bare at man skal passe på hvor mye vekt man har i sekken, men også hva man pakker ned.
Myke ting skal pakkes innerst mot hunden, og det er smart at man legger det tyngste helt nederst. Spisse og harde gjenstander kan være vondt for hunden å få presset inntil kroppen sin, så det legger man øverst. Det er også smart at man tenker på hva man pakker i sekken, for det er ikke alle hunder som hele tiden holder seg tørre. Mange har fått mat ødelagt og klær våte fordi hunden plutselig bestemte seg for å rulle i gjørmepytten, eller ta seg en tur i bekken. Dette får man ikke alltid passet på, så da bør man heller passe på at man ikke pakker ned noe som kan bli ødelagt, eller bruker vanntette poser.

Togo kløv fra Seleverkstedet

START ENKELT

Ikke legg ut på en lang tur med store, tunge sekker første gang du skal ut. Å bære kløv er noe som mange hunder kan mislike til å begynne med, men det er kun fordi det er uvant. Hvis de aldri har gjort det tidligere, er det smart at man begynner med en liten og enkel kløv, for så å gradvis øke størrelse, vekt og lengde på turen. Ta en kort tur i nabolaget til å begynne med. Da får du trening i å fordele vekten jevnt, og hunden får trening i å bære kløv.

Når du har gjort hunden vant til å bære kløv, kan du begynne å planlegge lengre turer med mer vekt. Det finnes et smart tips hvis man skal gå i en del bratte nedoverbakker, for da kan ofte kløven skli fremover. Da kan man feste en line i bakkanten av kløven, der finnes det ofte en måte man kan feste en line, tau eller lignende på. Når man da går nedover kan man hjelpe hunden ved å holde igjen kløven slik at den ikke sklir. Pass på at du ikke overanstrenger hunden din! Dette er vårt ansvar som eiere å passe på, for hunden kan ikke si ifra hvis det er ubehagelig. Sjekk jevnlig at kløven sitter godt og at hunden ikke får gnagsår. God tur!

TEKST: MIKE HILLINGSETER

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...