Høyfjell, sol, snø, ski og hund høres ut som en veldig idyllisk kombinasjon. Men er det slik at vi bare kan spenne på oss skiene og sette av gårde?
Påska er rett rundt hjørnet, og for mange står høyfjellet, ski og sol på planen. Da er det også perfekt å ta med hunden, slik at den kan få være med på tur og nyte friheten utendørs sammen med familien.
For mange jakt- og trekkhunder er slike perioder med mye trening en flott måte å holde formen på. Men for andre hunder kan det være utmattende å skulle løpe flere mil, dag etter dag. Det er også faktorer med sol og snø som ikke alltid er like heldig for den firbeinte i familien.
HUNDER KAN OGSÅ BLI SOLBRENTE
Hunder kan, som oss, også bli solbrente. Dette gjelder spesielt lyse hunder med lite pels i ansiktet, eller som har rosa snuter og hud. For å unngå plager med dette kan du smøre hunden med solkrem på områder med tynn pels som eksponeres for mye sol. Solkremen kan ikke inneholde parfyme, sink eller PABA. Pass på at hunden ikke
slikker på solkremen.
Dekken som puster og solbriller kan også være en nyttig investering for de som skal tilbringe mye tid utendørs.

PASS PÅ POTENE
Potene er den delen på hunden som blir utsatt for mest slitasje under en tur utendørs i snøen. Om hunden din har mye pels under potene kan du klippe den kortere, eller bruke potesokker. Hunder mister mye varme gjennom potene, og potesokker hjelper mot dette.
Om du velger å bruke potesokker kan du gjerne trene hunden din til å gå med dette både hjemme og utendørs før det er nødvendig på lengre turer. En hund som aldri har brukt potesokker før, vil gjerne gå rart og prøve å få de av seg.
Sørg også for at sokkene passer og sitter stramt slik at de ikke faller av. Du kan stramme sokkene godt under bevegelse, og slakke de litt i pausene. Se over poter og bein etter endt tur. Se etter knekte klør, rifter i tredeputer eller på beina og smør på en potekrem som holder tredeputene myke og smidige. Potesalve sørger også for at tredeputene ikke blir tørre og sprekker.
IKKE LEGG UT PÅ LANGTUR UTEN TRENING
Fjellvettregel nummer to sier «Tilpass turen etter evne og forhold», en regel som også gjelder for hundene våre.
Hadde du lagt ut på en hard skitur over flere mil uten å forberede deg først? Det bør ikke hundene våre heller. En hund som kanskje bare har gått korte turer i bånd gjennom vinteren, er ikke rustet for den påkjenningen lange turer i snøen er, og bør gradvis trenes opp til å takle dette.
Små hunderaser er heller ikke like robuste som de større, og turen bør tilpasses etter dette. Ha gjerne litt ekstra plass i sekken, så den lille hunden eller valpen kan ligge der. De færreste hunder klarer å se sine egne begrensninger, og vil prøve å holde følge så lenge du er i bevegelse.