På telttur med hunden

Også i år, spøker det med utenlandsferie, men hva med en flott telttur i fjellet. Både du, bikkja og flokken vil ha glede av det.

Mange skal på turer i fjellet, ut med båt eller på hyttetur. Dersom du skal på telttur for første gang med hunden
din, har vi noen gode råd du kan ta med deg på veien i sommer. Både å sove ute i hengekøye, under åpen himmel og overnatte i telt, er veldig hyggelige aktiviteter å gjøre med hundene. Men dersom hunden ikke er vant med å være med på slikt, er ofte det aller enkleste å sove i telt de første gangene. Da har dere vegger rundt dere når dere skal sove, hunden har ikke like mange ting å følge med på som når dere sover ute, og det vil kunne være enklere for den å falle til ro.

GJØR HUNDEN TILFREDS

En sliten, mett og varm hund, er ofte en hund som lettere faller til ro enn en som er veldig opplagt, sulten etter en lang dag, eller som fryser. Derfor anbefales det å gå en lang tur før dere kommer frem til teltplassen. Gi hunden mat, og dersom det er kaldt i været, gi den noe å ligge på eller ta på den dekken. For både deg selv og hundens del kan det også være lurt de første teltturene å se nøye på værmeldingen. Dra ut når det er meldt fint vær! Lite vind og minst mulig nedbør. Senere vil man kunne sette pris på alle typer vær, men de første teltturene handler om å bygge gode erfaringer og ikke minst glede og lyst til å sove ute, da er det lov å innse at man ikke er Lars Monsen på første teltturen, men heller legge opp til at teltturen blir behagelig og litt luksuriøs for alle parter.

Man kan få mange flotte opplevelser sammen på tur.

MAT OG VÆSKE

Skal man gå langt, bør man sjekke på forhånd om det er bekker hunden kan drikke vann av, hvis ikke bør du ta med vann til den. Å sette opp teltet ved et vann vil gjøre teltturen din mye enklere. Da har du fri og enkel tilgang på vann, det er lett å ta oppvasken, hunden kan drikke når den ønsker, og du kan fylle på vann til deg selv eller du og hunden kan ta dere et bad om det er veldig varmt. Det enkleste på turer over flere dager er enten å ha med seg tørrfôr eller frysetørket hundemat. Dette veier lite, tar liten plass og er holdbart uansett temperatur. Dersom du vakuumpakker i porsjonspakninger på forhånd, vil du enkelt kunne gi dette til hunden. Dersom du skal gå veldig langt og hunden f.eks. skal trekke eller bære kløv, bør den få litt ekstra fett i maten sin. Det finnes forskjellig type våtfôr i små pakninger til jakthunder eller andre ting man kan tilsette maten til hunden. Husk å gi rikelig med væske. Tørket hundemat som vomstrimler, tørket kjøtt av forskjellige sorter eller naturtygg som griseøre eller oksemuskel inneholder også mye proteiner og kan være greie tilskudd å gi som snacks eller når hunden skal være rolig ved camp. Du kan også tørke din egen turmat til hunden!

TEST UTSTYRET

Ta deg alltid en enkel testtur før dere skal på en lengre tur for første gang. På langtur kan mye uforutsett skje, og det er veldig kjedelig å være langt til fjells uten telefondekning og innse at man faktisk ikke vet hvordan man fyrer opp en primus for første gang, eller hvordan man slår opp teltet. De første teltturene trenger man overhode ikke gå langt! Men prøvepakk og ta med deg utstyr du mener du selv trenger. Da vil du fort gjøre deg egne erfaringer på om du manglet noe, eller noe du hadde med deg var helt unødvendig. Sett gjerne opp teltet for første gang i hagen, og fyr primusen på gårdsplassen. Prøv deg frem med utstyret du har tilgjengelig, og søk på YouTube for tips og råd. Å pakke storsekk er en god balansegang mellom å pakke lett, men samtidig at man skal ha det litt behagelig. Det kan man unne seg på de korte turene. Dersom hunden ikke er spesielt sliten etter denne korte turen, går det fint an å slå opp teltet, elte utstyret og gå tur fra teltplassen uten full oppakning. Husk også at det er betydelig kaldere i fjellet enn i lavlandet. I lavlandet kan myggnetting være det viktigste du tar med deg, men i fjellet trenger hunden dekken og du varme ullklær for å trives. Hva du trenger å pakke med til hunden kommer helt an på hvor dere skal telte, og robustheten/pelskvaliteten på hunden din. Er det meldt en del vind, er det for eksempel ikke like mye mygg, men har man en litt skvetten hund kan det fort være lyder den reagerer på om vinden er kraftig.

Bålkos hører til på tur.

OPPSTALLINGSTRENING

Uansett om du har ambisjoner om en skikkelig turhund eller bare vil ta deg noen overnattinger i ny og ne, er det absolutt å anbefale å lære hunden og «stalles opp» eller bindes fast mens du for eksempel slår opp telt, går ned til vannet for å fiske eller når du fyreropp bål. Noen hunder kan selvsagt være med på alle disse aktivitetene, men i blant er det veldig greit å ha en hund som slapper av, selv om de ikke er med på alt vi gjør utendørs. Desto tidligere du starter med dette, desto bedre. Det er aller enklest dersom hunden din er sliten etter en lang tur. fremgangsmåten blir litt som alene-hjemme-trening av valp (eller voksen hund). Det er om å gjøre å la hunden være bundet såpass kort av gangen at den ikke begynner å protestere eller få panikk for ikke å være med deg. Deretter øker du tiden gradvis. I starten kan du gi hunden et tyggebein når du binder den. Sørg for at den bindes fast en plass den ikke kan sysselsette seg så mye aleine. En plass der hunden gjerne kan se deg, og hvor den kan ligge behagelig. Er det flere andre hunder med, kan det være lurt å la de få litt avstand til hverandre de første gangene så de ikke prøver å leke med hverandre, da er det vanskelig å falle til ro. Det handler om å binde hunden der du tror sjansen er størst for at den får god oppstallingstrening og enklest mulig klarer å falle til ro, så hvor og hvordan kommer litt an på hver enkelt hund.

Dette er noe man med fordel kan trene på ellers i hverdagen også. Bind hunden din innen rekkevidde mens du gjør andre ting utendørs. Det er veldig behagelig med en hund som da bare slapper av fremfor å stå å klage eller gire seg opp fordi den ikke får være med. For hundene som gnager på båndet, kan det være lurt å gå til innkjøp av lett kjetting så den ikke får gnagd over båndet sitt. Dette kan kjøpes på Biltema, eller fås på hundekjørerbutikker.

BEHAGELIG: Skal man på korte turer, kan man gjøre det litt ekstra behagelig for seg selv og hunden med varme pledd og deilig seng.

NYT TUREN

Det aller viktigste med teltturer er å kose seg! Det krever ikke noe utstyr eller kunnskap! Nyt fuglesangen og lyden av vannet fra bekken. Sett deg ned med hunden din og se utover vannet og kjenn sola varme i kinnene. Nyt stillheten og øyeblikkene. Det er dette som gjør lange turer og det å sove ute til noe helt spesielt.

Tekst og foto: Therese N. Andersen

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...