Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom.

Det er ikke bare vi mennesker som sliter med hoste og rennende nese og øyne på denne tiden av året. Kennelhoste har mange av de samme symptomene hos hunder som forkjølelse har hos mennesker. Man vet selv hvor elendig man kan føle seg når det står på som verst, og slik føles det for hunden også. Sørg derfor for å ta ekstra godt vare på hunden din, og gi den riktig stell og pleie når den er syk.

HVA ER KENNELHOSTE?

Kennelhoste (smittsom trakeobronkitt), er en infeksjon i som setter seg i de øvre luftveiene til hunden og er forårsaket av en kombinasjon av virus og bakterier. Hvilke virus som er involvert varierer fra utbrudd til utbrudd, og er avhengig av type hund. Det som har blitt identifisert som den viktigste årsaken til kennelhoste er hundens parainfluensavirus (Pi) og bakterien Bordetella bronchiseptica (Bb). I tillegg kan også ulike ikke-infeksiøse faktorer spille inn, slik som dårlige boforhold (for høy eller for
lav temperatur), luftfuktighet, dårlig hygiene, stress eller generell dårlig helsestatus.

UNNGÅ NEDKJØLING

Kennelhoste er svært smittsomt, og hunder som har mye kontakt med andre hunder har høyere risiko for å bli smittet. For eksempel ved kennelopphold, hundepensjonater, omplasseringsinstitusjoner, utstillinger, hundeskoler og lignende. Om hunden din er ekstra utsatt eller om den er gammel eller har dårlig helse, kan det være lurt å vaksinere hunden mot kennelhoste. Vaksinen gir ikke en fullstendig beskyttelse, men om hunden er vaksinert vil den få en mildere form av sykdommen. Nyere forskning viser også at vaksinering mot kennelhoste nedsetter smitterisikoen for hunder som kommer i kontakt med store hundepopulasjoner.

Veterinæren kan sette vaksine som hjelper mot kennelhoste.

SMITTEVEIENE

Hundene smittes som oftest via dråpesmitte fra infiserte hunder som nyser eller hoster. Andre smittekilder kan være gjennom direkte kontakt (når hunder snuser på hverandre), forurenset vann (felles vannskål), samt via mennesker og varer som har vært i kontakt med smittede dyr. Infeksjon trenger ikke nødvendigvis skje mellom hunder, men kan også smitte fra katt til hund og omvendt.

SYMPTOMER

Symptomene på kennelhoste oppstår plutselig fem til ti dager etter smitte. Typiske tegn på kennelhoste er en kraftig, tørr hoste, ofte etterfulgt av brekninger. Andre symptomer er rennende øyne og nese og hyppig nysing. Noen hunder får dårlig matlyst og generelt nedsatt allmenntilstand. Om hundens herpesvirus er involvert kan det også forekomme diaré, oppkast og øm buk. Som oftest blir hunden frisk etter 1-3 uker, men i sjeldne tilfeller utvikles kennelhosten til lungebetennelse. Om hosten går over fra å være en tørrhoste til en mer produktiv hoste med slim, bør veterinær kontaktes. Om hunden får feber, kontakt veterinær umiddelbart. Du kan bruke et vanlig termometer til å måle hundens temperatur rektalt. Temperaturen skal være mellom 38,3 og 39,2 grader, er den høyere enn det har den feber.

BEHANDLING

Om hunden din er blitt smittet er det viktig at den får nok ro og hvile. Hvor lenge den må ta det med ro avhenger av hvor hardt den er rammet og hundens aktivitetsnivå, men så lenge den viser symptomer skal den holdes i ro. Generelt bør hunden unngå trening og stress i 2-3 uker. Eventuelle bakterielle sekundærinfeksjoner behandles med antibiotika, og ved sterk og plagsom tørrhoste kan det være hensiktsmessig å bruke et hostedempende middel. Medisiner skal alltid gis i samråd med veterinær.
Gå med hunden i sele framfor bånd mens den er syk, da halsbånd kan forverre hosten. Ikke glem å gi den litt ekstra oppmerksomhet og kos, det setter den pris på.

SYMPTOMER

En av de viktigste forhåndsreglene man må ta når hunden har fått kennelhoste, er å holde den unna andre hunder. Har du flere hunder i husholdningen er det viktig med god hygiene. Om mulig, isoler hunden som er syk og desinfiser områder hvor det kan være smitte. Sørg også for god lufting, samt at hundene har separate vann- og matskåler. For å unngå videre smitte bør hunden holdes unna andre hunder til og med to uker etter at den har sluttet å vise symptomer.

Siste

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Les også

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Når hunden spiser gress

Du har sikkert sett det: hunden din nærmest beiter...

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder. Ta hensyn til hunden, og den må ikke være med i det verste bråket. Det finnes...

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene,...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til, og oppstod trolig i Skottland på midten av 1500-tallet. En tøff og arbeidsom jakthund,...