Shetland sheepdog: Sheltie

Skjønnheten fra Shetlandsøyene var tidligere sauebondens viktigste arbeidsredskap på Shetland og i Storbritannia. Den flotte og robuste pelsen gjorde det mulig for hunden å jobbe under alle værforhold.

Shetland sheepdog, eller sheltie som den også blir kalt på folkemunne, er en liten gjeterhundrase som opprinnelig stammer fra Shetland utenfor Storbritannia. Den skal visstnok nedstamme fra spisshunder som immigranter fra Vestlandet i Norge tok med seg til Shetlandsøyene. Da de islandske fiskerne ankom øyene på 1400-tallet, brakte de med seg egne spisshunder. Disse rasene kombinert med de skotske fårehundene, og krysninger med de små eksemplarene av langhåret collie samt årevis med avl, er trolig opphavet til sheltien slik den er i dag. Den er på en måte en liten kjærlighetsblanding av mange flotte raser som har gjort den til en god bruks- og familiehund, og en god turkamerat.

Dette er en energibunt som ikke har noen problemer med å bli med på lange og krevende turer i nesten all slags vær. Den krever god fysisk og psykisk stimulering og liker ikke å ligge på latsiden.

GOD FYSIKK OG INTELLEKT

Dette er en energibunt som ikke har noen problemer med å bli med på lange og krevende turer i nesten all slags vær. Den krever god fysisk og psykisk stimulering og liker ikke å ligge på latsiden. Det sies at rasen er en av de mest intelligente, og dersom den ikke stimuleres mentalt, kan den få utfordringer med å tilpasse seg. Derfor er planlagt trening og lydighetstrening nødvendig.

PELS

Pelsen til shetland sheepdog er vakker, lang og robust. Selv om pelsen er lang og kraftig, røyter den gjennomsnittlig. Pelsstell er ikke tidkrevende, men det må gjøres med en god børste.

DEN PERFEKTE FAMILIEHUND

Den lille og langhårede gjeterhunden er svært lærenem, og man kan i konkurranser se at de gjør det svært godt i både lydighet og agility. Den er hengiven overfor sine nærmeste, men kan virke vaktsom ovenfor fremmede. Det er mulig at det er gjeterinstinktet som setter inn, men den er som oftest vennlig innstilt mot andre hunder. Det sies at dette er en svært barnevennlig hund, og siden de liker å leke, er det kanskje en perfekt familiehund.

LES MER OM RASEN:
Norsk Shetland Sheepdog Klubbs hjemmeside: www.nssk.no

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...