Å gå i kobbel

Har du flere hunder eller går tur med andre hundeiere, kan kobbel være en fin måte å trene samarbeid og konsentrasjon på. Men pass på – hundene må kjenne hverandre godt!

Å gå i kobbel vil si at man kobler to eller flere hunder sammen i samme bånd. Man kan gjøre dette ved å kjøpe et kobbel på en dyrebutikk, et bånd som ser ut som en V. Båndet festes på to hunder, samtidig som midtpunktet festes i båndet til den som går med hundene.

Man får ulike lengder på kobbelet avhengig
av størrelsen på hunden. Er hunden din liten kjøper du et lite kobbel, og har du en stor rottweiler eller lignende kjøper du den største. Både lengden på kobbelet og hvor mye kobbelet tåler avhenger av størrelsen på hunden din.

TRENING

Å gå i kobbel krever som regel en del trening for de fleste hunder. Hunden er vant med å lytte til en person, som regel eieren og de signalene eier formidler gjennom signaler og bånd.

Når hunden deler bånd med en annen hund, kommer denne hundens signaler på båndet i tillegg. Dette krever trening for hunden. Hunden må lære å skille mellom hvor signalet kommer fra, og hvordan den skal reagere i forhold til signalet. Her er det viktig å være tålmodig og tydelig.

NOEN FORUTSETNING

Ikke alle hunder kan gå i kobbel sammen, og heller ikke alle passer til å gå i kobbel. Plasser aldri to ukjente hunder sammen, og heller ikke en hund som ikke ønsker nærkontakt med andre hunder. I tillegg er størrelsen på hundene veldig viktig. De to hundene som går sammen bør være mer eller mindre samme størrelse. Man setter for eksempel ikke en terrier sammen med en retriever. Store forskjeller i størrelser fører til ubehag for begge hundene.

I tillegg bør hundene ha både litt lignende tempo og noen av de samme interessene på tur, det skaper større harmoni og glede for hundene. En setter som har full fart passer kanskje ikke så godt med en collie, hvis collien bare vil snuse.

Her må du som kjenner hundene vurdere hvilke som passer sammen. I begynnelsen må man ofte bare begynne et sted, etter størrelse, og underveis se hvordan hundene passer sammen. Hvis flere går i kobbel kan det være behov for å bytte underveis. Det kan være en fordel å ha hundene i sele når de går i kobbel, da hundene ofte litt drar litt mer i begynnelsen.

Hundene må kjenne hverandre godt for å kunne samarbeide i kobbel.

TRENING PÅ SAMARBEID OG VÅKENHET

Når to hunder som trives med hverandre går på tur og i kobbel, kan dette være en veldig fin måte å trene på samarbeid og å gi og ta. Alle hunder er ulike, men de fleste liker å gå på tur. Når du setter to hunder sammen, må de lytte til partneren, og kan ikke bare gjøre som de selv vil. De har nå en partner, og må lære seg å forholde seg på en ny måte til egne impulser og ønsker. Etter hvert erfarer hundene at iblant må jeg vente, og iblant må naboen vente. Det er likevel eieren som bestemmer, men nå har hunden også en artsfrende å gå sammen med. Hunden er flokkdyr og kan fint lære å tilpasse seg og å samarbeide. Her kan vi trekke frem hundespann som eksempel, bikkjene har stor glede av å samarbeide.

Har du en hund som ofte lever i sin egen verden på tur, er det å gå i kobbel en god praktisk trening på å følge med og å være aktiv. Vi utsetter ofte hundene våre når de er små for ulike miljøer og utfordringer, nettopp fordi de skal lære å tilpasse seg og å bli trygge. Å utsette hunden sin for å gå i kobbel innimellom er en fin måte å trene på samarbeid og våkenhet.

BEGRENSET FRIHET?

Selv om hundene går nærmere hverandre og må bli enige om hvor ferden skal gå, betyr ikke det nødvendigvis mindre frihet, men snarere en koordinert frihet. De må bli enige, og så kan de gå der de vil. En hund som ikke er vant til å gå i kobbel, vil naturligvis bli utfordret først og fremst mentalt, men også
fysisk. Hjernetrim er bra, og hunden blir fortere sliten av det, enn å bruke seg bare fysisk.

TEMPO

Når hundene blir vant med å gå i kobbel får de ofte enda sterkere bånd, og går man i flokk blir flokkdynamikken enda sterkere. Hundene blir mer samkjørte, og det er morsomt å gå samkjørte på tur, det kjenner også hundene. Å ta seg tid til snusing i begynnelsen av turen er lurt, før man eventuelt setter opp tempo, hvis treningsøkten står i fokus. Som de fleste er kjent med går alle hunder penere i bånd når de er slitne, og det er intet unntak i kobbel. Ros hundene dine etter tur, for å gå i kobbel er både krevende, moro og slitsomt.

Siste

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Les også

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Forbered deg til jakta

Høst betyr jakt for mange, og for at hund...

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som daglig leder Toril Stokke gjør. Hunter Oslo Barcode holder til i Dronning Eufemiasgate 38 i...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik beskrives den franske gjeterhunden briard. Briard, eller chien berger de brie, kommer fra Frankrike og kalles...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med denne treningen tidlig i valpealder, og vær konsekvent med dette videre. Tenk på: Det går fint...