Aggresjon hos hund

Det er alltid en bakenforliggende grunn til aggresjon. La oss belyse noe av tematikken.

Noen raser har dårligere rykte, men vi må ikke dra alle individer over en kam. Mange av oss har et klart bilde hvordan en farlig og aggressiv hund ser og mange oppfører seg. Dette bilde har vi dannet gjennom media og sjelden fra egne erfaringer. Det typiske bildet i media er f.eks. en større hund, som har påført skade på små barn i ansiktsregionen, eller påført barnet så mye skade at man har fått et tragisk utfall. Noen raser har et litt belastet rykte. Men er aggressive hunder raseavhengige?

Historie og oppdragelse

Det vi ofte ikke får vite er hundens oppdragelse og hundens historie. Hva var det som virkelig skjedde i hendelsen? Vet vi det, så kan det forklare mye. Det er ikke et riktig bilde å si at store hunder biter mer enn små hunder. Vi har sikkert møtt på små hunder som ser illsinte ut når vi møter dem, samtidig med en bjeffing som går oss på nervene. Likevel tar vi ikke de småhundenes aggresjon like alvorlig. Årsaken er jo at de små hunder ikke forvolder så stor omfattende skade, og heller ikke blir det i så stor grad rapportert.

Er aggresjon naturlig?

Der finnes alltid en årsak til agerende oppførsel/aggresjon, ikke minst fra hundens perspektiv. Litt grovt skissert så kan noe av aggresjonen komme av uvitenhet fra eiere, eller med overlegg påført traumer eller smerte. Har man avlet frem aggressiviteten mm. Også familiehunder kan både bli redd, vise forsvar eller være aggressive. Vi vet at rent adferdsmessig, så har fremdeles hunden mye av rovdyret i seg, og dette er uansett rase og inkludert små hunder. Vi har alle hørt hundeeiere som sier –Min hund er ikke farlig.

Det er en litt farlig holdning. Vi må ikke glemme at å bite, er en del av hundens naturlige adferd i pressede situasjoner. Vi kan ikke påstå at det bare finnes små søte hunder som aldri biter, og slemme hunder som biter.

Brukshunder: Både rottweiler og schæfer er typiske brukshunder. De trenger erfarne eiere, som liker å jobbe med egenskapene som finnes i rasen.

Hunden må få bruke sine drifter

Vi skal ikke svartmale de hunder, som stadig blir ramset opp som verstinger. Hund&Fritid har ofte hørt –Kjøpt meg en rottis, fordi det er kult. Og da tenker vi at her må man sortere. Store arbeidshunder som f.eks. schæfer, rottweiler m.fl. må få brukt sin energi på en konstruktiv måte. Da tenker vi at de skal trenes både fysisk og mentalt på en god måte, og ikke bare spasere gatelangs å være kule.

Alle vet at også små hunder, som f.eks. terrier som har blitt brukt både i  reve og grevlingjakt kan vise mye tøffhet. Denne jakten krever pågangsmot, og driftene sitter inne hos rasen. Får ikke hunder, enten små eller store brukt sine drifter, eller får dårlig stimuli både fysisk og psykisk, så kan undertrykte drifter bidra til at vi får såkalte problemhunder.

Ansvar ligger hos eier

Alle raser er ulike, og vi vet at det også finnes store individuelle forskjeller innad i rasen. Når vi skaffer oss hund, så tar vi på oss et stort ansvar. Vi er ansvarlig for vår hunds oppførsel i alle situasjoner gjennom hundens levetid.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...