Agility: De 3 grunnleggende byttene

Det er ikke bare bare å komme seg rundt en agilitybane med helse, hund og verdighet i behold. For det første skal du passe på at hunden tar hindrene i riktig rekkefølge, i tillegg skal du kontrollere din egen stemme, armer, bein og blikk. Og hvilke bytter passer best når du plutselig må bytte side?

Det finnes et hav av bytter i agility. Noen har fancy navn, andre er vanskelige å mestre.

De tre vanligste byttene er foranbytte, bakbytte og blindbytte. Og innenfor disse finnes det igjen et hav av variasjoner, alt ettersom hva du skal gjøre og hvor hunden skal etter neste hinder. Mestrer du disse tre
byttene, har du kommet langt på vei.

FORANBYTTE:

Foranbytte anses ofte som basisen i handlerens agilitytrening, og er ofte det første byttet du lærer. Har du hunden på din høyre hånd og vil bytte til venstre, skal du ligge foran og snu deg i en 360 graders sirkel mot hunden. Da signaliserer du, i det du vrir deg om, hvor hunden skal svinge til.

Foranbytte brukes ofte når hunden skal svinge mer enn 45 grader, og du vil ha en brå sving. Det er viktig å time byttet riktig, slik at hunden får beskjed om hvor den skal videre før den hopper hinderet. Da er det mindre sjanse for riv, hunden kan justere svingen sin ut i fra det du forteller og den vil ikke svinge mer enn nødvendig.

UVISS: Om hunden ikke vet hvor den skal, vil den ofte hoppe lengre enn nødvendig og ikke svinge før etter at den har landet.

BAKBYTTE:

Trender kommer og går, også i agility. Det var en tid der bakbytter var det eneste fornuftige å gjøre. Så ville de fleste ikke bruke det lenger, men nå dukker det av og til opp på en og annen bane der ute. Bakbytter er, uansett trend, et nyttig bytte å kunne. Av og til hender det at dette er din eneste mulighet i banen, og av og til blir du liggende bak hunden – selv om det ikke var planen i utgangspunktet.

I et bakbytte skal du sende hunden foran deg for å svinge på hinderet. Du ligger dermed bak hunden, og den skal gjøre jobben foran deg. Her er det viktig med et tydelig kroppsspråk som viser hunden allerede før den tar hinderet om hvilken vei du har tenkt at den skal hoppe. Om du i tillegg har en kommando for svinger til høyre og venstre, vil sjansen for at hunden forstår hvor den skal være mye større.

BLINDBYTTE:

Et bytte der du igjen må ligge foran hunden. Her skal du være så langt i forkant at du kan krysse hundens linje før den hopper et hinder, og den skal bytte side bak ryggen din. I øyeblikket du gjør byttet vil du med andre ord ikke se hunden, og det er her navnet kommer fra.

Blindbytter er praktiske i slake svinger, der hunden ikke trenger å svinge brått. Det opprettholder også mer fart og flyt i banen. Også her er timingen viktig. Bytter du side for tidlig, kan du risikere at hunden løper forbi hinderet, og bytter du for seint kan det hende at hunden tar feil hinder bak ryggen din.

Ha derfor kontakt med hunden, se den, både før du bytter og etterpå. Om du bare løper av gårde uten å snu hodet for å se hvor hunden din er, har du ingen mulighet til å vite om dere er på vei samme retning
eller om den har forstått hvor du vil at den skal.

VERBAL KOMMANDO:

Å lære hunden og forstå en kommando du sier til den, uten hjelp av kroppsspråk, er til stor hjelp på agilitybanen. Jo flere ord hunden forstår uten at du må vise med hendene samtidig, jo lettere er det å komme seg fra a til b, eller hinder fra 1 til 22.

Det finnes mange måter å lære inn verbale kommandoer på, og de fleste instruktører vil kunne hjelpe deg med dette. Det viktigste med alle kommandoer på trening og i konkurranser er at de skiller seg fra hverandre, ikke er noe du bruker i hverdagen og at de ikke kan misforstås. Hvilket ord du bruker er helt opp til deg, men når du først har bestemt deg for hvilket ord som betyr høyre og venstre, må
du være konsekvent på dette. På samme måte som at nei alltid betyr nei.

En verbal kommando i kombinasjon med kroppsspråk vil fortelle hunden mye om veien videre i banen. Da kan du forberede deg på svingen før foranbytter, være tryggere på at den kommer riktig vei i blindbyttet og svinge i riktig retning under bakbyttet – selv om hunden ikke ser deg.

Siste

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Les også

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Når hunden spiser gress

Du har sikkert sett det: hunden din nærmest beiter...

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder. Ta hensyn til hunden, og den må ikke være med i det verste bråket. Det finnes...

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene,...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til, og oppstod trolig i Skottland på midten av 1500-tallet. En tøff og arbeidsom jakthund,...