Den viktige sosialiseringen

Er all sosialisering god sosialisering? Man får ofte høre når man får valp i hus at det er viktig å la valpen hilse på mange hunder for å bli godt sosialisert.

Tekst og foto: Therese N. Andersen

Det er en sannhet, men med visse modifikasjoner: I sosialt samvær med andre hunder kan det være lurt og være bevisst både hvilke typer hunder din valp eller hund omgås, og hvordan. Det kan også være lurt og lære seg hundens kroppsspråk for å se om hunden din faktisk trives i selskapet med andre hunder eller ikke. Vi gir deg noen tips.

GODE ROLLEMODELLER

Uansett om du har valp, unghund eller en voksen hund, vil det alltid være noen hunder som har bedre kjemi med noen enn med andre, akkurat slik som for oss mennesker. Spesielt for valper og unghunder er det ekstra viktig at de omgås hunder som viser gode sosiale egenskaper, har et tydelig språk og ikke skremmer eller er ufin med din hund. Unge hunder er under opplæring. Dersom man er nøye med hvilke hunder som får være rollemodell for din hund i ung alder, vil sannsynligheten for at du får en trygg og avslappet hund rundt andre hunder være større når den blir voksen. Gode rollemodeller er hunder som er rolige, leker pent uten å skremme eller være for voldsom, eller hunder som bare overser hunden din. Det kan være lurt å skaffe flere faste hundevenner innen alle kategoriene, hunder som både leker og som er rolige.

FORSKJELLIGE: Forskjellige raser og forskjellige måter å leke på.

DEN VILLE HUNDEN

Noen hunder er veldig voldsomme i samvær med andre. De trenger ofte å lære seg og senke forventningene til andre hunder, og at andre hunder ikke bare betyr lek, fart og moro. Noen kan også virke ekstra glade og viltre, men sannheten er at de egentlig bare er usikre. Forskjellen på en usikker og vilter hund og en overglad vilter hund, kan for mange være vanskelig å skille på. Det viktigste uansett hvilken oppførsel hunden din har, er å gi den mange varierte, men positive opplevelser med andre hyggelige hunder. Er hundene veldig gira kan det være en god ide for eksempel å la de avslutte turen og lekestunden med en liten, rolig tur i bånd med den andre hunden. Eller at de får snuse etter litt godbiter eller bare gjøre aktiviteter for å roe ned tempoet sammen.

HILSING I BÅND

Hilsing i bånd er noe man i høyste grad bør unngå. Årsaken til dette er at det kan ofte være en hyggelig affære når valpen er ung, men når hunden vokser til vil det kunne skape svært sterke forventninger om å få hilse i bånd, som kan føre til både utageringer og frustrasjon de gangene hunden faktisk ikke får hilse. I tillegg vil mange hunder kunne føle seg truet når de hilser i bånd, fordi de ikke har mulighet til å bruke hundespråket sitt på samme måte som når de hilser på andre hunder når de er løse. Hunder har et stort spekter med signaler de sender ut til både oss og andre hunder, og muligheten for å utøve dette i bånd blir svært innskrenket. Det beste er derfor å lære hunden til å følge deg. Tren på at når dere møter andre hunder i bånd, skal hunden vende seg mot deg og følge deg i stedet for å trekke mot den andre hunden. Dette vil spare deg for mye frustrasjon når hunden blir voksen.

SLAPPER AV: Når hundene har blitt godt kjent, er det god læring i å passe hverandres hunder, og lære de til både å være rolige inne og slappe av sammen

FASTE HUNDEVENNER

Når det kommer til sosialisering av hunden din, kan det være lurt å tenke kvalitet fremfor kvantitet. Det er ikke om å gjøre og slippe hunden din og la den ha flest mulig tilfeldige hundemøter. Derimot er det viktigste at den i samvær med andre hunder får utviklet språket sitt og lærer seg å bli trygg på forskjellige raser, utseende, størrelser og hunder med forskjellig språk og utseende. En engelsk bulldogg og en border collie har ofte et ganske forskjellig kroppsspråk og væremåte enn for eksempel en jakthund. Finn gjerne faste hundevenner som du ser at hunden din trives ekstra godt med. Gå felles turer i skogen, tren litt lydighet sammen og la hundene lære seg til både å leke og herje med hverandre, men også at de skal kunne være rolige og fokuserte på deg som eier selv om det er andre hunder til stede. Å være med på fellestreninger eller kurs der dere trener rundt andre hunder til stede, er også en fin måte å lære hundene å kunne konsentrere seg og ha fokus hos deg.

HVORDAN SE OM HUNDEN DIN ER REDD?

En god lek mellom hunder har ofte rollebytter. I blant løper den ene foran og blir jaget, andre ganger løper den andre foran. Noen hunder er mere fysiske i leken, andre liker best å løpe. Etter å ha sett din egen hund i lek med forskjellige hunder vil det kunne være enklere å bedømme hva din hund foretrekker og hvilken type hunder den trives best med. Dersom den andre hunden til stadighet er voldsom og legger din hund i bakken og fillerister eller ikke lar din hund få pustepauser eller å hente seg inn igjen, kan det være en litt for voldsom lek. Hvis det er din hund som er såpass voldsom, bør du stoppe leken, da det kan skremme den andre hunden.

Hunder som opptrer svært voldsomt, kan ha godt av å gå en del sammen med hunder som er større enn dem selv. Det vil være mye enklere for en chihuahua å bli overkjørt av en labrador. Men hvis labradoren leker med en irsk ulvehund, vil den ikke få samme effekt. Løper hunden din stadig og gjemmer seg, prøver å komme unna, og den andre hunden ikke tar disse signalene, kan det være en ide å finne andre lekekamerater. Dersom hunden din også til stadighet må irettesette andre hunder uten at de hører, kan det også være tegn på at leken ikke er av den hyggelige sorten for din hund. Men husk at det er forskjell på å oppdra ville valper, og å være kjeftete og ufin.

LEK: Lek er gøy!

ENGSTELIGE HUNDER

Et godt samvær kan ofte være når hundene klarer å veksle mellom å leke og snuse og kose seg sammen på tur. Selv om hundene ikke alltid leker, utveksler de mye språk og de kan ha det vel så hyggelig sammen likevel. Noen hunder kan være litt ekstra engstelige. Da kan det være en fin aktivitet å gå tur sammen to og to med god avstand i bånd. La hundene få snuse på andre ting og gå tur der de ser hverandre, men at de slipper å hilse. Når dere har gått noen turer sammen på denne måten kan dere minke avstanden, og etter hvert kan dere slippe dem løs. Pass på å være i bevegelse og slik at hundene kan gjøre andre ting enn bare å fokusere på hverandre. I tilfeller hvor hundene er engstelige, er det ekstra viktig at de får lov til å bygge tillit rundt rolige og snille hunder. I tillegg at man bruker ekstra mye tid på at den engstelige hunden får mange turer hvor det blir tid til å bygge en god assosiasjon og tillitsforhold til noen faste hundevenner.

STØRRELSESFORSKJELL

Det er fint om hundene lærer seg til å omgås både store og små hunder. Men likevel bør man ta litt hensyn til de små. Det er rett og slett fordi miniatyrhunder kan bli hardt skadet og tråkket på av andre store, uforsiktige hunder. Igjen kommer det helt an på hundens oppførsel. Er den store hunden rolig og behersket, gjør det ingenting om en liten pomeranian koser seg med en rottweiler. Det viktigste er å se på hundenes kjemi. Trives de godt sammen, er alder og størrelse ingen hindring. Så la hunden din få gode hundevenner den er trygg på, gå turer sammen, tren lydighet sammen, gå både i bånd og la de herje løs i skogen. Hunder trenger andre hunder for ekstra trivsel og utvikling av språk og sosiale manerer. Det viktigste er at hunden din i hovedsak får hyggelige møter med andre hunder og både føler seg trygg og tillitsfull i samvær med andre.

GOD KJEMI: Når man har god kjemi, er lek og samvær hyggelig og lærerikt for de fleste hunder.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...