Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan du kan lære hunden din å gjespe på kommando.

Å lære hunden sin å gjespe på kommando er egentlig ikke vanskelig. Jeg sier egentlig, for det er egentlig litt vanskelig. Nå tenker du sikkert at det har rablet for meg, men det har det ikke. For å lære hunden din å gjespe på kommando, må du klare å belønne hunden din når den gjesper av fri vilje. Ikke lett, men les videre for noen gode tips.

DEMPESIGNALER: Hvis man belønner dempesignaler som hunden sender ut, vil den gjenta disse signalene flere ganger. På den måten kan man også lære hunden sin flere triks.

BELØNN KJAPT

Det er ikke noe hokus pokus når det kommer til å lære hundene våre ulike triks. Vi må tenke logisk og trene positivt, så kan de fleste hunder lære de fleste triks. Det å skulle lære en hund å gjespe er ikke vanskelig, men vi må være oppmerksomme. Dette er ikke et triks man bestemmer at man skal trene på når det passer seg.

Det kan være smart å gjøre hunden sin vant til å trene med klikker, for det gjør at du kan belønne kjapt og presist. Det du må gjøre er å belønne hunden din når den gjesper. Det kan være at den er trøtt, at den bruker det som et dempesignal, eller bare vil gjespe. Men akkurat i det hunden din gjør det så må du «fange» hunden din, belønne og rose hunden. I begynnelsen vil dette være litt forvirrende for hunden din. Du belønner noe som hunden ikke registrerer at den gjør selv. Men gjør man dette mange nok ganger, vil hunden til slutt knekke koden og begynne å gjespe for å få belønning. Når hunden din gjør dette kan du sette ord på det. «Gjespe», «er du trøtt», «skal vi sove» er noen eksempler. Tren korte, men effektive økter. Det som er spesielt med denne øvelsen er at man ofte må være veldig tålmodig, for det er ikke lett for hunden å forstå hva den skal gjøre. Men den vil knekke koden til slutt. Vær tålmodig.

Når du tror hunden din forstår hva det er den får kommando og belønning for, kan du prøve å si kommandoen til hunden din og se om den gjesper. Hvis den gjesper er det supert, hvis ikke går du
et steg tilbake og trener mer.

BELØNN KJAPT: Det er viktig at man klarer å belønne hunden akkurat idet den gjesper. Hvis ikke, kan man like godt vente til neste gang.

DEMPESIGNALER

Gjesping er et dempesignal som hunden din bruker for å fortelle deg og verden at den ikke er farlig og alt er fint. Det er derfor ikke alltid man klarer å få hunden til å gjespe, eller at man klarer å registrere når hunden gjør det. Men et godt tips er noe jeg selv har gjort med alle mine hunder fra de er små valper. Jeg går automatisk rundt og roser hunden min når den viser dempende signaler. Hvis jeg ser at hunden min rister seg, sier jeg «riste seg» og gir hunden oppmerksomhet. Det samme med gjesping, strekke seg og mange andre signaler. Grunnen til at jeg gjør dette er fordi jeg vet at hvis hunden min får oppmerksomhet for slike ting vil den aktivt bruke dette mer, og da også i møte med andre hunder og mennesker. Jeg ønsker at mine hunder skal ha et godt hundespråk, og hvis jeg kan hjelpe dem med å vite hvilke signaler som kan gjøre et møte med en hund lettere forsøker jeg å styrke disse signalene.

Så begynn og legg merke til hvilke signaler du får fra hunden din, belønn de som er positive og ha det morsomt med hunden! Med denne øvelsen er det viktig at du er konkret og presis med belønningene dine, samt at du har tålmodighet. Lykke til.

TEKST: MIKE HILLINGSETER

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...