Gå pent i bånd

Det kan være utfordrende å få hunden til å gå pent i bånd. Det er mye enklere å lære valpen riktig fra begynnelsen av fremfor å «rette opp» feil læring. Og du får et så mye mer stabilt resultat om du lærer den rett fra starten! Tenk på: Det går fint å starte treningen med en voksen hund også, så lenge du er konsekvent på hva du gjør fremover.

BAKGRUNN OG ERFARINGSHISTORIE

Valpen kommer til deg og du tar på den sele og bånd for første gang. Med stolthet i brystet tar du den ut, og følger etter dit den går. Det er riktig koselig. Og både du og de rundt deg blir sjarmert helt i knes av den søte sjarmøren….

Etter få dager hos deg ble den tryggere og begynte snart å dra i båndet for å komme dit den ville. Du følger etter. Kanskje ikke med en gang, men du ga nok fort og opp og fulgte etter. For den var jo så søt, den ville så gjerne frem, du hadde dårlig tid, den roet seg bare når den fikk komme frem å hilse…

Gratulerer! Du har nå brukt uker og måneder på å lære valpen din at den kommer dit den vil så lenge den drar! Du har lært den å dra i båndet! Upps…

Hva kan du gjøre nå? Kan det endres? Selvsagt. Men du må slutte å gjøre det du alltid har gjort. Om du endrer atferd vil hunden også gjøre det. Men bare da.

TIPS TIL INNLÆRING AV Å GÅ PENT I BÅND

Lag deg et mentalt og klart bilde av hva du ønsker fremover. Du må vite hva du vil ha for å gjøre treningen så svart/hvit som mulig for hunden din. Forslag til målatferd: Hunden skal gå på din venstre side, aldri mer enn en halv hundelengde forbi deg og med et kronisk smil på båndet. Hold deg til 3 enkle regler:

  1. Stopp sekundet før båndet strammer
  2. Gå straks båndet er slakt
  3. Endre retning hver gang hunden passerer forbi deg

BELØNN RIKTIG ATFERD

En vanlig feil er å stoppe opp når båndet er stramt og belønne hunden for å komme tilbake til deg, gå rundt deg eller sette seg. Dessverre er det slik at ingen av disse atferdene har noe med å gå pent i bånd å gjøre, og derfor blir treningen veldig ineffektiv. Det å komme tilbake til deg = innkalling. Det å gå rundt deg = å gå rundt deg. Det å sette seg = sitt. Og det er flott å trene på disse atferdene, – men ikke om du tror at det har noe med å gå pent i bånd å gjøre!

Skal du trene på at hunden går ved din side med slakt bånd må du faktisk belønne når den gjør akkurat det! Belønningen må da komme ved din side mens du er i bevegelse fremover, alternativt kan du kaste belønning i gå-retningen fremover på bakken når hunden faktisk går med slakt bånd.

RETT ORD TIL RETT ATFERD

Hunder snakker ikke norsk. Eller språk. De snakker «hundsk». De gjør det som fungerer, for å si det enklere. Vær derfor ekstra oppmerksom på å lære hunden rett atferd til rett handling! Å si «gå pent!» når hunden drar, blir feil. Da assosierer den i ytterste konsekvens ordene med å dra i båndet. Si heller «gå pent!» når hunden faktisk går
med slakt bånd. Da blir assosiasjonen riktig.

TRENING TAR TID

Det å gå pent er erfaringsmessig en av de atferdene som er vanskeligst å trene, men kun fordi eiere er inkonsekvente. Dersom en holder seg til reglene som nevnt over hver gang, – ja, da vil hunden også gjøre
det, og slutte å dra for å oppnå noe. Hunder er enkle dyr. De gjør det som lønner seg og stiller aldri spørsmål om hvorfor. Benytt det til din fordel og gjør det enkelt: hold deg til reglene!

Husk at trening tar tid, og det er ferskvare. Hunden er et dyr som responderer på livet rundt, akkurat som oss. Derfor vil det alltid være faktorer som påvirker utførelsen, men det den gjør ofte (og får en god assosiasjon
til) blir den god på. Så integrer øvelsene i dagliglivet, og vær gjerne ekstra bevisst på å trene forskjellige steder hver dag!

TEKST: CAROLA BRUSEVOLD

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...