Langline! Til nytte eller besvær?

Iblant kan det være strevsomt å bli tvunnet inn i både langlina og hunden. Men om man bruker lina riktig, kan det være et nyttig treningsverktøy i innlæringsfaser av øvelser.


INNKALLING

I øvelser der man må jobbe med hunden på avstand, kan det være svært nyttig å bruke langline for ekstra sikkerhet. Den kan også være nyttig for hunder som ikke er så gode på innkalling. Du tar fra hunden muligheten til selvbelønning ved å stoppe den i lina. Dersom hunden din er veldig glad i folk eller andre hunder, kan det være lurt å trene med langline i en periode frem til dere ser god fremgang i treningen. Det blir mer realistisk å trene når hunden har mulighet til å løpe mer fritt i lang line. Samtidig bør man også være oppmerksom på at noen hunder forstår forskjellen på når de har en line etter seg og når de er helt fri.

Kall på hunden når dere ser en annen hund, og belønn hunden masse for å komme til dere. Dersom hunden ikke hører, stopper du den i lina så den ikke får komme bort til det den synes er spennende. Vent ut tiden litt før du kaller på nytt og går vekk fra hunden. Da er det viktig at du ikke drar i lina, men gir hunden mulighet til å komme løpende selv. Start gjerne med god avstand til andre hunder eller mennesker.

EKSTRA SIKKERHET

I båndtvangsperioden er det påbudt å ha hunden i bånd. Da kan det være fint å bruke langline på åpne plasser med lite dyreliv, så hunden får utfolde seg litt mer fritt. Langlina blir en forlenget arm for oss hundeeiere frem til hunden har lært seg å lystre på avstand. Det kan være seg å komme inn til oss med leken, fremfor å løpe ti runder rundt huset før den kommer tilbake til deg; at man holder igjen litt i lina når en fuglehund tar stand så den ikke bare løper etter fuglen eller som nevnt over, når innkallingstreninga trenger litt finpuss.

Det viktigste som gjøres med langlina, er rett og slett at vi hindrer hunden i å utfolde seg på egenhånd dersom den prøver seg på det. Da er det lettere å lære hunden det vi faktisk ønsker den skal gjøre i stedet. Målet bør være å trene såpass mye at lina kan fjernes. Det kan være lurt å bruke sele på hunden når den bruker langline. Dette fordi hunden får stor fart når den løper i lina, og kan få ekstremt kraftige rykk i nakken. En sele vil fordele trykket av et slikt rykk mer skånsomt.

HVILKEN LANGLINE?

Det finnes mange typer langliner på markedet. Alt fra 5-15 meter er vanlig. Noen er flate, andre sylinderformet. Noen er gummierte, andre er laget av tau. Noen har også håndtak, noe som er praktisk dersom du skal gå tur, men mindre praktisk til sportrening. Hvilken du bør velge kommer an på hvilket terreng du ferdes i, og hva formålet ditt med langlinen er. Skal du trene spor? Skal du bruke den til innkallingstrening? Skal du bruke den på tur? Ved sporgåing, turgåing og innkallingstrening kan det være lurt med en line som ikke hekter seg fast i terrenget dere går i, og som glir lett i terrenget. Dette er spesielt viktig, slik at hunden ikke blir skremt eller får seg ubehagelig rykk i treningsøktene. Går man mye turer i åpent terreng, kan det være behagelig med en langline med håndtak. Går du spor på asfalt bruker mange flate langliner som ofte ikke er lenger enn 5 meter.

Flate langliner som er gummierte, får man ofte bedre grep på enn linene som er laget av f.eks. flettet tau. Derimot glir linene som er flettet godt i terrenget. Gummierte liner med litt tykkelse, setter seg ofte lett fast i kvist og kvast dersom du bruker de i skogen.

JOBB MED LINA

Selv om du har langline på hunden, bør ikke dette være en hvilepute når du spaserer med hunden din. For å gjøre en tur med langline mest mulig harmonisk bør du være våken og kalle på hunden din dersom du ser den er på vei rundt et tre, være rask til å snurre inn lina dersom det kommer andre folk eller hunder og jobbe aktivt med lina ved å huke inn tau, og slippe ut. Spesielt tidlig i båndtvangsperioden vil langline kunne være en falsk trygghet, da hundene likevel kan skade fugler og rådyrkalver selv om de har line på seg. Det er derfor viktig å være våken og ta ansvar. Har man en sterk hund bør man også investere i et par hansker, enten man skal gå spor eller kun tur i langline. Mange av linene kan enkelt lage brannsår i hendene dersom hunden virkelig får fart.

SLIK HÅNDTERER DU EN LANGLINE

En langline som bare slenges rett inn i bilen etter tur, blir fort et mareritt å tvinne opp igjen. Sørg for å surre sammen lina etter hver gang du har brukt den, så sparer du deg for mye frustrasjon. En tvunnet line kan bare kastes ut bak deg, så er den klar til bruk!

Slik tvinner du sammen en langline:

1. Sørg for at det ikke er noen knute på lina. Ta tak i enden av langlina som vist på bildet.

2. Ha gjerne lina mellom beina for å få litt motstand. Da er det oftere lettere å tvinne den. Ta så tak i lina annenhver gang med hver hånd i en slags sirkelbevegelse.

3. Når nesten hele linen er tvinnet sammen, lar du det være igjen ca. en meter tau. Brett så lina du har tvinnet dobbel, så den minker i lengde.

4. Tvinn det resterende tauet rundt midten som vist på bildet. Avslutt med å tre kroken på lina gjennom løkkene på lina. Da kan du enkelt henge lina på hundeburet eller bak på hundeførerjakken din.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...