Brøler hunden din når den skal passere en annen hund? Eller blir den yrende glad og drar i båndet når folk går forbi?
TEKST OG FOTO: THERESE N. ANDERSEN
Passeringsproblemer er noe mange hundeeiere sliter med. Enten at hunden er glad og vil bort til noen, eller at den bjeffer eller trekker i båndet. Uansett årsak til problemene, kan man bruke en del av de samme fremgangsmåtene og treningstiltakene for å bedre passeringene. Noen hunder kan ha alvorlige utageringer med aggresjon, mens andre sliter med hunder som bare blir litt ivrige. Har du en hund med alvorlige atferdsproblemer, anbefales det å få gjort en kartlegging med en hundetrener før du starter treningen. Vi gir dere noen treningsverktøy, som kanskje kan hjelpe på veien mot en hyggeligere passering av andre.

FØLGE I SLAKT BÅND
En viktig ting å lære hunden for å få gode passeringer, er at den kan følge deg med slakt bånd. Hvis hunden din kan gå i slakt bånd, er du på god vei! En god øvelse for å starte med dette, er å få kontakt med hunden. Ha hunden foran deg, og gå baklengs. Når du går baklengs er det lettere for hunden å holde fokus på deg. Belønn så fort hunden følger etter deg. Gå gjerne i forskjellige retninger og la det gå lenger og lenger tid mellom belønningene. Når hunden mestrer dette godt, gjør du det samme bare at hunden skal følge deg samtidig som den går ved din side.
KONTAKTLYD
Lær hunden en smattelyd som den forbinder med å skulle komme til deg. Tren på lyden rundt forstyrrelser, og for å få den vekk fra fristelser. Da er det viktig å legge opp treningen gradvis, og ikke gjøre det for vanskelig. Målet er at så fort hunden hører denne lyden, skal den snu seg mot deg og vekk fra det den vil bort til. Start med enkle fristelser før du gjør det gradvis vanskeligere. Du kan for eksempel legge ut noen tørrfôrbiter i en skål. Ha hunden i bånd. Dersom den trekker i mot, holder du bare igjen i båndet, og venter til den snur seg mot deg. Si da lyden på nytt idet hunden snur seg. Gå gjerne noen skritt bakover og vekk fra fristelsen før du belønner. Da er det lurt at belønningen er bedre enn tørrfôrbitene som ligger på bakken.
HVOR BØR DU TRENE?
Store, åpne plasser med minst mulig andre forstyrrelser er bra. Stor nok plass er viktig. Hvor stor avstand dere trenger avhenger av hvor stort passeringsproblemet er. Spesielt for stressa og engstelige hunder kan det være enklere å trene på samme plassen over tid. Årsaken er at hundene da kan forbinde plassen med trening, og det er enkelt for dem å bygge opp en trygghet til både plassen og settingen. Start gjerne med å trene med et spesifikt menneske, eller en hund dere møter jevnlig til slik trening. Når hunden din klarer å passere mennesket eller hundene dere har trent med over tid, innfører du flere folk eller hunder i treningen deres for å generalisere.
TURMODUS
Når hunden har opparbeidet god kontakt med deg, kan du legge til andre hunder eller mennesker som forstyrrelser. Målet da er at når du kommer med kontaktlyden, skal hunden følge deg fremfor å bry seg om de du passerer. For å få dette til, er avstanden dere trener på veldig viktig. Starter dere for nærme, vil du ikke få kontakt med hunden din. Dersom hunden konstant stirrer på den andre hunden/ mennesket, er avstanden for kort. Hunden skal kunne klare å koble av med snusing og kunne være opptatt av andre ting. At hunden kommer til å titte bort på individet du trener med, er naturlig. Hunden skal være i turmodus, ikke i lydighetsmodus. Gi hunden godt med bånd så den har mulighet til å snuse og evt. trekke seg lenger vekk om den ønsker det.
VARIASJON
I starten kan det være lurt å variere hva dere trener på. Dere trenger ikke bare trene på passeringer. Tren gjerne på at hunden din skal ha kontakt med deg, selv om det er store fristelser som folk og andre hunder til stede. I blant kan du belønne hunden din bare for å sitte og se på deg. Titter den på den andre hunden, venter du bare og belønner så fort den ser på deg i stedet.Det er viktig å variere avstanden og å vente ut hvor hyppig hunden får belønning etter som hunden mestrer oppgaven. Tenk gjerne progresjon samtidig som du ikke går for fort frem. Andre ganger kan du for eksempel trene på at hunden eller mennesket står stille, men at hunden din skal gå med kontakt mot deg forbi. Prøv gjerne en gang først hvor du går baklengs, så øvelsen blir gjenkjennbar. Deretter skal hunden gå ved din side. Varier også om du og hunden din går eller står stille, eller om de du trener med er i bevegelse ellerer stillestående. Du kan også trene enkle triks som hunden kan godt. Målet er bare å
lære hunden at selv om det er andre folk og hunder rundt, er det hos deg det er kulest!

OPPARBEID RUTINER
Når hunden din klarer å holde kontakt med deg til tross for at det er andre folk eller hunder til stede, kan det være lurt å innarbeide et passeringsmønster. Prøv deg frem med hva som fungerer best. Enten at du får hunden din i sitt, og at den skal holde kontakt med deg. Eller du kan gjøre det til en rutine at når dere ser en annen hund, smatter du på hunden din, og den skal følge forbi etter deg. Ha klart for deg på forhånd før dere går tur hva du ønsker at hunden din skal gjøre, og hva du selv skal gjøre ved en passering. Lag settinger der dere passerer andre, nærmere og nærmere. Når dette går bra, kan du avtale med venner og kjente slik at dere møtes på avtalt sted uten å varme opp hundene med trening. Gjør slik at det blir reelle passeringssituasjoner med hunder eller folk som plutselig dukker opp.
ANDRE TILTAK
I noen tilfeller kan hundene være usikre i møte med andre hunder. Da kan det være lurt parallelt med passeringstreningen å trene på å bygge selvtillit hos hunden og hjelpe den til å bli tøffere. Det er også viktig at vi i passeringer går foran som en god leder og viser at vi er avslappet og trygge rundt vår hund. Dersom vi strammer båndet, blir anspent og gruer oss til hundemøter, vil dette kunne gjøre passeringene vanskeligere for hunden. Det er viktig at vi jobber med oss selv i problematiske hundemøter. Pust med magen, senk skuldrene, og legg opp treningen slik at den blir vellykket over en lengre periode. Da vil både du og hunden din bygge selvtillit og mestringsfølelse sammen. Kroppsspråket vårt har mye å si. Ikke stirr eller ha fullt fokus på det dere skal passere. Løft heller blikket dit du ønsker at du og hunden skal gå. Vend hele kroppen din i den retningen, og gå selvsikkert dit.
Det kan også i en treningsperiode være lurt bare å gå turer på steder hvor dere får litt avstand til andre hunder. Dersom dere trener iherdig på passeringer, men hunden likevel gjør utfall på de vanlige hverdagsturene, vil den opprettholde sitt dårlige passeringsmønster. Ved å unngå at hunden får mulighet til å utagere en periode, samtidig som dere trener med god avstand og belønner fokus hos deg, vil den negative adferden kunne minke og det er lettere å innarbeide nye adferdsmønstre.
Vær fast bestemt på at dere skal klare dette. Det er viktig å ha trua.