Plagsom bjeffing

Hunder som bjeffer til alle døgnets tider, og til alt og alle er støyende og svært plagsomt.

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag, både mellom firbeinte og tobeinte, som hunder
som bjeffer og uler til alle døgnets tider. Verst er det om det skjer seint på kvelden og natta, og ødelegger folks søvn.

NABOLAGETS VERSTE FIENDE

Men det er ikke bedre om naboens kjæledegge ødelegger helgemorgenen når du hadde gledet deg til å sove lenge. Hvis man kikker i politiets logg, finner man mange saker som gjelder hunder og ordensforstyrrelse. Fra Oslo kan man lese om at politiet tok med seg to hunder som hadde bjeffet kontinuerlig i 14 timer.

IKKE BJEFF TILBAKE

Hundetrenere i USA har satt opp en liste på seks ulike teknikker og treningsmetoder, publisert i The Humane Society of the United States, som har gitt gode resultater. Men ikke tro at det skjer mirakler over natten. Desto lenger din hund har hatt bjeffing som uvane, jo mer tid vil det ta før du venner den av med det. Men før du begynner treningen, husk dette: – Ikke si «vær stille» til hunden din. For hunden høres det bare ut som om du bjeffer tilbake. – Sørg for at alle treningstimene er positive, og basert på belønning.

LITEN, MEN STOR I MUNN: Også småhunder kan gi bånn gass i bjeffing.

ER DEN FRISK?

– Vær konsekvent, slik at hunden ikke blir usikker. Sørg for at alle i familien følger samme metode hver gang hunden bjeffer på upassende tidspunkt. At en hund bjeffer, er helt normalt. Men om hunden bjeffer konstant i lang tid av gangen, er det antakeligvis et signal om at noe ikke er som det skal være. Vær sikker på at bjeffingen ikke skyldes at hunden har vondt noe sted.

Noen raser bjeffer mer enn andre, fordi de er mer energiske og trives best med oppgaver. En hund som får nok turer og trening så den også får brukt hodet, blir psykisk og fysisk sliten og bjeffer mindre.

RASEFORSKJELLER

Noen raser har mer vokterinstinkt enn andre. Årsaken til hundens oppførsel ligger i flokk- og rangoppførsel samt
byttebevissthet. Redsel og usikkerhet gjør at en del hunder markerer ved å bjeffe og gjøre utfall. En del hunderaser er avlet for å vokte og har selvsagt denne atferden sterkere i seg enn en vanlig selskapshund.

Men selv en selskapshund kan overraske sine omgivelser og forandre seg til et monster når noen fremmende kommer inn på eiendommen eller i leiligheten. Om hunden begynner å vokte sitt revir eller andre objekter på alvor, kan store problemer oppstå både i familien og i nabolaget. En hund som betrakter sofahjørnet som sitt og markerer det med å bjeffe, knurre og kanskje ved å gjøre utfall, er ikke noe kjekt å ha i hus, uansett størrelse på hunden. Like ille er det om hunden begynner å vokte tomten eller familien sin.

LA IKKE VALPEN VOKTE

All hundeoppdragelse og sosialisering henger sammen og må starte med en gang den nye hunden flytter inn. Meld hunden på et valpekurs, der får den får treffe andre hunder og mennesker under kontrollerte former.

Både du og hunden kommer til å ha mye nytte og glede av det. Valpen må få vite sin plass i flokken, det vil si familien, og den må alltid være nederst på rangstigen. I de fleste tilfeller er det ikke noe problem så lenge den er valp. Det er gjerne når hunden når pubertetsalder at den kan forsøke på klatre oppover rangstigen.

FORSØK Å BESTEMME SELV

I en del tilfeller gjør hunden det til sitt ansvar å vokte familien. I andre tilfeller forsøker den å klatre oppover rangstigen ved å markere seg mot de som er langt nede på rangstigen, ofte barna i familien. Slike hunder adlyder bare en i familien, noe som er vanskelig for resten av familiemedlemmene. Vennlige, konsekvente irettesettelser og stor tålmodighet skal til for å bryte denne atferden. Del på turgåingen og andre hundeaktiviteter, slik at hunden lærer seg å omgås alle familiemedlemmene på en bra måte. Man må også huske på å lære, fremfor alt barn, og respektere hunden. Om hunden ligger og sover, skal den få gjøre det i fred og ikke brått bli vekket av et entusiastisk klemmende barn.

BJEFFER NÅR DET KOMMER BESØK

Når det gjelder bjeffing på besøkende er det viktig å forsøke å analysere om hunden vokter, er redd eller kanskje glad. Du må være sikker på om hunden er redd eller vokter. Er hunden litt forsiktig, må man vennlig vise at gjesten ikke er noe å være redd for, men man skal absolutt ikke tvinge hunden til å hilse på noen. Det kan i verste fall fremprovosere angstbiting. Om du sørger for å hilse på gjestene først, er mye gjort. Hunden ser at den fremmende ikke er farlig, og dessuten er velkommen. Du er dessuten høyest i rang da du hilser først og godkjenner en nykommer i flokken.

BELØNN MED GODBIT

Bjeffer hunden fordi den er glad, må du forsøke å avbryte bjeffingen; kanskje ved å gi hunden en leke å bære eller en godbit. Risikoen med godbit er at hunden lærer seg at den får godbit når den bjeffer. Kjeft ikke på hunden ved gledesbjeff, den kan misforstå og tro at den ikke får lov å hilse og blir usikker på den som kommer. Om nå hunden din likevel skulle utvikle en vakt- og bjeffende atferd, er det viktig å avbryte atferden. Ligger hunden og knurrer til alle, må du vennlig men bestemt ta hunden bort derfra, la menneskene komme inn og siden vise hunden hvor den kan være. Om hunden ikke lar seg vise bort, har du et stort problem og bør søke hjelp for å kunne bryte atferden. Alle hunder er individer, og det er individuelt hvordan slike problemer skal løses.

TREN MED BEKJENTE

Om hunden er redd eller usikker, er det bra om man kan trene med bekjente som kan hilse på hunden slik at den forstår at det ikke er farlig. For hunder som liker å bære på ting eller gjør det på kommando, kan det å bære noe forhindre bjeffing. Da tar man egentlig bare bort symptomene, ikke årsaken, men det kan i lengden gjerne gjøre at hunden glemmer å bjeffe.

GAMLE HUNDER LÆRER NYE KUNSTER

Om du har overtatt en eldre hund som har noen av disse problemene, kan det være vanskelig å korrigere det. Men man kan alltid lære gamle hunder nye kunster. Det finnes hjelp å få, enten fra frittstående hundeinstruktører eller den lokale hunde- klubben. Det kan komme til å ta lang tid og kreve stor tålmodighet av deg, men er vel verdt det til slutt.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...