Styrketrening er trening som øker muskelmasse og styrke ved gradvis å øke belastningen musklene må tåle. Og det er ikke bare vi mennesker som har godt av styrketrening. Også hunder av alle raser og i alle aldre har godt av å få utfordret kroppen og muskulaturen.
Styrketrening vil være skadeforebyggende og minsker risikoen for skader, gjør at hundens kropp vil holde lengre, den er bedre rustet for ulike hundesporter, den kommer i bedre form og sist, men ikke minst, trening sammen med hunden er gøy og styrker relasjonen dere imellom. Også hunder som ikke brukes i noen type hundesport har nytte av styrke trening i hverdagen.
STYRKETRENING FOREBYGGER SKADER
Du har kanskje hørt at styrketrening, både for to- og firbeinte er skadeforebyggende. Studier viser at styrketrening også er den viktigste delen for å holde hunden skadefri, spesielt om den brukes i konkurranser.
Likevel er det ikke enkelt å vite nøyaktig hvordan du skal trene styrke med hunden og hvilket utstyr du trenger. Der mennesker ofte trener styrke med forskjellig utstyr, foregår det meste av hundens styrketrening med kroppsvekt. Du kan i tillegg bruke puter designet for at hunden skal stå og balansere på dem på ulike måter.
Hunder som utsettes for høy belastning trenger en kropp som tåler denne belastningen over tid. De skal ofte akselerere fort, bremse ned, svinge brått, hoppe og løpe alt de klarer. Alt dette uten den nødvendige treningen i forkant, vil slite på hunden og den kan i verste fall begynne å bruke andre muskler for å kompensere for en svakhet.
VARIER TRENINGEN
Det er logisk at du kommer til å bli flinkest i den hundesporten du bruker mest tid på. Men det er en fordel for hundens kropp av og til å trene på andre ting enn det den konkurrerer i til vanlig. Om agility er det du bruker mest tid på, vil kanskje noen lydighetsøvelser eller trekk foran ski eller sykkel være en fin variasjon for å bruke og styrke andre muskler.
På samme måte kan agility også trenes med en lydighetshund eller en jakthund. Skal hunden bli sterkere, uansett hva du driver med, må det variasjon til så musklene venner seg til belastningen de utsettes for. Det er også viktig med nok hvile mellom treningen, da det er i resitusjonstiden at musklene bygger seg opp igjen.
ENKLE ØVELSER PÅ STUEGULVET
Det er mange øvelser du kan gjøre hjemme i stua uten å kjøpe inn dyrt utstyr. Gjør treningen på en sklisikker matte, og unngå å trene på glatt gulv. Husk også at all trening skal være hyggelig for både deg og hunden. Bruk en godbit eller leke til å belønne hunden når den gjør ting riktig.
Har du en hund som er syk eller skadet, er det viktig å høre med din veterinær eller terapeut om trening som er trygg å gjøre for hunden.
STÅ I RO:
Plasser hunden stående i en kvadratisk form som stemmer overens med hundens kroppsbygning. Den skal ikke bli konkav eller konveks i ryggen, men ha en rett topplinje. Klarer hunden din å stå stille i 10
sekunder?
RYGGING:
Å lære hunden og rygge gir flere fordeler. Hunden lærer å bruke bakbeina sine aktivt, og det styrker både rygg og bakpart. Hvor mange skritt klarer din hund å rygge bakover uten å svinge?
SITT – STÅ:
Be hunden om å sitte, for å så reise seg uten å flytte frambeina. Her må den virkelig jobbe med bakparten for å komme seg opp i stå. Klarer den også å sitte igjen uten å flytte frambeina?
STÅ – LIGG:
Dette er en øvelse som krever en sterk rygg. Klarer hunden din å legge seg ned fra stående uten å flytte beina sine? På samme måte kan man prøve å se om hunden klarer å reise seg fra liggende til stående.
CAVALETTI:
Trening med cavaletti stammer fra sprangtrening med hester, og prinsippet er akkurat det samme for hund. Cavalettien består ofte av to kjegler med hull i, som du plasserer en pinne inni. Dette hinderet
kan ikke rives, og krever at hunden konsentrerer seg når den går over det.
Du kan sette opp cavalettien i en sirkel og en rett linje. Den rette linjen kan varieres slik at hunden kan gå over pinnene på lav høyde, eller du kan sette annenhver pinne lavt og annenhver pinne høyt slik at
hunden må både krype under og gå over. I begynnelsen er det lurt å ha hunden i bånd til den lærer seg øvelsen.
GÅ TURER I BÅND
Å gå tur med hunden i bånd er noe alle gjør. Men visste du at dette også kan brukes til svært effektiv trening? Om du går i lyng i skogen, i sand eller i vannkanten ved et vann der grunnen ikke er glatt må hunden jobbe for hvert steg. Tanken bak, er at hunden skal gå rolig og kontrollert. Den skal ikke trave eller trekke deg fremover. Om du får til noen minutter av gåturen i et slikt terreng når dere er ute på tur, vil det gjøre underverker for hundens balanse, kroppskontroll og kjernemuskulatur.
TEKST: RIKKE MASTERNES