Magedreining

Magedreining er når magesekken fylles med luft, og dreier seg rundt. Men hva er det egentlig som får en hund til å gå fra frisk og pigg til døden nær i løpet av få timer? Og hva kan du som hundeeier gjøre for å forebygge denne fryktede sykdommen?

Magedreining, det vil si at magesekken fylles med luft og dreier seg rundt, forårsaker flere dødsfall årlig blant hunder i Norge. Det har vært forsket mye på sykdommen, likevel er det mye man ikke vet sikkert når det gjelder mekanismene ved magedreining. Vi vet likevel mye om hva som øker risikoen, og hvilken behandling som bør gis.

SYMPTOMER

Et typisk symptom vil være at du har en pigg hund som har vært aktiv og glad hele dagen, og som spiser tørrfôret sitt med god appetitt på kvelden. Etter noen timer merker du at hunden din er rastløs, og brekker seg gjentatte ganger uten at det kommer noe opp. Den kan begynne å sikle. Så blir hunden stor i buken, og etter hvert sykere og slappere. Den kan bli tungpustet. Dersom hunden ikke blir brakt til dyrlege for behandling i løpet av noen få timer, vil den med stor sannsynlighet dø.

RØNTGENBILDE som viser magedreining hos hund. De mørke ballonglignende
strukturene er en gassfylt magesekk. Øverst i bildet sees ryggraden.


FORLØP

Magesekken er som en stor sekk som ligger ganske fritt i bukhulen. Den har sitt innløp ved spiserøret og sitt utløp ved tolvfingertarmen. Hvis det hoper seg opp med gass i magesekken, blir det som en stor, ustabil ballong i buken. Den kan da dreie rundt sin egen akse, fra 90 til 360°. På den måten snøres både innløp og utløp av. Når utløpet til spiserøret klemmes av, klarer ikke hunden å kaste opp selv om den prøver, og den får uproduktive brekninger. Når utløpet til tolvfingertarmen er avsnørt, blir magesekken som et «gjæringskammer» der det hoper seg opp med luft og sekreter, i tillegg til det som er der av fôr. Man får en eskalerende effekt der stadig mer gass samler seg, og magesekken blåser opp og blir større og større.

Med en kjempestor og dreid magesekk, blir det et kraftig trykk på de store blodkarene inne i kroppen. Blodsirkulasjonen stopper delvis opp, og magesekk-veggen begynner å skades. Gjennom denne skadete veggen kommer det så giftstoffer fra innholdet i magesekken. Kombinasjonen av dårlig blodsirkulasjon og frigjøring av giftstoffer fører etter hvert til at hunden går i sjokk og dør uten behandling.

Symptomer på magedreining
• Uro/rastløshet
• Uproduktive brekninger
• Stor buk
• Sikling
• Tungpustethet
• Etter hvert nedstemthet
• Kommer oftest på kveld eller natt

RISIKOFAKTORER

Store hunder med en smal, dyp brystkasse er mer utsatte for magedreining enn mindre hunder og hunder med en mer rund kropp. Typiske raser er grand danois, schæfer, storpuddel, weimaraner, flat coated retriever, st. bernhard osv.

Fôring kun én gang om dagen, gir økt risiko for magedreining sammenlignet med fôring to eller flere ganger daglig.
Man ser også at høy aktivitet tett opptil et stort måltid kan øke sannsynligheten for at det oppstår. Eldre hunder får oftere magedreining enn unge hunder.


Det er ikke funnet at noen spesielle fôrtyper gir høyere eller lavere risiko, men tørt tørrfôr gir større fare for magedreining enn boksemat.

Gir økt risiko for magedreining
• Stor rase med smal, dyp brystkasse
• Fôring en gang om dagen med et stort måltid uoppbløtt tørrfôr
• Høyt aktivitetsnivå tett opptil et stort måltid
• Høy alder

HOS DYRLEGEN

Dersom du ser tegn som kan tyde på magedreining hos hunden din, skal veterinær kontaktes med en gang slik at diagnosen kan avkreftes eller bekreftes så snart som mulig. Dyrlegen vil ta en rask klinisk undersøkelse av hunden din, og som oftest et røntgenbilde. Diagnosen magedreining er som regel enkel å stille ved hjelp av røntgen. Det kan også være aktuelt å ta blodprøve og EKG for å se etter komplikasjoner som trenger behandling.

GASTROPEKSI: Under operasjonen vil veterinæren dreie magesekken tilbake, og tømme den for gass, slim osv. Deretter festes
magesekken inne i buken slik at den ikke skal dreie seg en gang til.

Ved magedreining skal støtteterapi i form av væske intravenøst, smertestillende og kanskje antibiotika og oksygen igangsettes umiddelbart. Deretter vil dyrlegen prøve å få ut gass av magesekken, enten ved hjelp av innstikk av en grov kanyle i flanken, eller ved en magesonde som føres ned gjennom munnen.

Etter en stabiliseringsfase vil det vanligvis være aktuelt å operere hunden. Man vil da dreie magesekken tilbake, og tømme den for gass, slim osv. Deretter festes magesekken inne i buken slik at den ikke skal dreie seg en gang til. Dette inngrepet heter gastropeksi.

Etter operasjonen vil hunden vanligvis forbli innlagt på dyreklinikken eller dyresykehuset dersom det er mulig, gjerne i 2 – 3 dager.

Selv om hunden kommer raskt til dyrlege og blir behandlet etter alle kunstens regler, er det høy risiko forbundet med magedreining. Hunder kan dø av det både før, under og etter behandling og operasjon. Man regner en 10 – 50 % dødelighet ved magedreining. Jo før man kommer i gang med skikkelig behandling, jo bedre er prognosen.

KOMPLIKASJONER

Komplikasjoner kan oppstå selv om alt går bra i akuttfasen. Hunden kan få hjerterytmeforstyrrelser, blødninger, skade på magesekken, infeksjoner, eller magesekken kan blåse seg opp igjen. Gastropeksi er beste måte å forebygge at magen blåser seg opp, men i sjeldne tilfeller kan det likevel skje.

HVA KAN DU SELV GJØRE?

Det viktigste man som hundeeier kan gjøre i forhold til magedreining er å forebygge, og å komme seg raskt til dyrlege dersom det er mistanke om det. Man forebygger magedreining ved å fôre minst to ganger daglig, og ved å gi tørrfôret oppbløtt eller med en stor andel boksemat. Høy aktivitet rett før eller etter fôring bør unngås. Dessverre vil man noen ganger oppleve at hunden får magedreining selv om man gjør alt som man skal. Da er det om å gjøre å oppfatte symptomene tidlig, og å kontakte dyrlegen umiddelbart ved mistanke om at noe er galt.

Mange spør om de selv kan gjøre noe akutt dersom symptomer oppstår, men det kan vi ikke anbefale. Det er en tur til dyrlegen som gjelder her!

Forebygge magedreining
• Fôre minst to ganger daglig
• Gi tørrfôret godt oppbløtt
• Unngå høy aktivitet rett før og rett etter store måltid
STORE HUNDERASER med dyp brystkasse er mest utsatte for magedreining om de er i høy aktivitet kort tid før eller etter fôring.

OMFATTENDE KIRURGI ER IKKE ALLTID LØSNINGEN

Noen ganger velger eier og dyrlege i samråd ikke å operere, kanskje fordi hunden er gammel eller har andre plager. Er man heldig kan man komme seg gjennom akuttfasen med medisinsk behandling og tømming av magesekken. Risikoen er imidlertid svært stor for at magesekken vil blåse seg opp igjen innen et år. Det er viktig å være klar over dette dersom man velger en slik løsning.

Behandling for magedreining er akutt, omfattende, krevende og kostbart. Dermed vil det i noen tilfeller være riktig å avlive hunden av dyrevernshensyn i stedet for å starte på omfattende og risikabel behandling. Beslutningen er ikke enkel, men må tas raskt. Det er ikke rart at magedrening og alt rundt det oppfattes som svært dramatisk og krevende for mange eiere. En god forsikring er viktig, så ikke økonomien blir tungen på vektskålen.

Kilde: Evidensia. Oslo Dyresykehus

Siste

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Les også

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Når hunden spiser gress

Du har sikkert sett det: hunden din nærmest beiter...

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder. Ta hensyn til hunden, og den må ikke være med i det verste bråket. Det finnes...

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene,...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til, og oppstod trolig i Skottland på midten av 1500-tallet. En tøff og arbeidsom jakthund,...