Selskapshunder

Hvem inngår i denne gruppen? Disse hundene kan brukes til mye, og hvordan lykkes man i utstillingsringen.

Hvis vi ser på de forskjellige grupperingene som FCI har gjort, er de aller fleste grupperingene logiske. Vi finner grupper som stående fuglehunder, dachshunder, mynder, terriere og flere andre. Men når vi ser på gruppe 9, står det kun selskapshunder.Hva er egentlig en selskapshund?

TERRIER: Boston terrieren er en liten og tøff hunderase. Denne rasen ble tidligere brukt til oksekamper, men er i dag en ren selskapshund som elsker mennesker.

MANGE RASER

Det er ganske stor variasjon i denne gruppen. Man finner alt fra bichon frisé tilfransk bulldog. Det som gjør at en rase blir plassert i denne gruppen, kommer av to hovedårsaker. Enten har rasen blitt avlet for å være en selskaps- og familiehund, eller så er det en rase som ikke brukes til samme formål som den opprinnelig ble avlet for. De fleste rasene i denne gruppen er små hunder, og vi ser at de fleste rasene har flott pels, som gjør at de ikke ville vært så
effektive til andre formål enn selskapsdyr.

I selve gruppe 9 finnes det også intet mindre enn 11 seksjoner. Disse er: seksjon 1: bichons og beslektede hunderaser, seksjon 2: puddel, seksjon 3: små belgiske raser, seksjon 4: små hårløse hunderaser, seksjon
5: små tibetanske hunderaser, seksjon 6: chihuahua, seksjon 7: engelske toy spaniels, seksjon 8: små østasiatiske hunderaser, seksjon 9: kontinental toy spaniel og russisk toy, seksjon 10: kromfohrländer og seksjon 11: små hunderaser av molossertype. Så her er det lett å forstå hvorfor man finner mange forskjellige hunderaser.

KAN BRUKES TIL MYE MER

Det er viktig at vi ikke bare tenker på disse rasene som en familiehund og ikke noe mer. Dette er raser som kan brukes til så og si alt som andre hunder kan. Her må man bare jobbe og sette krav til hunden som er fornuftige. Det er dumt å forvente at en papillon skal kunne løpe like fort som en border collie på agilitybanen, men de kan så absolutt være med å konkurrere. Sett krav som er oppnåelige for hunden, og ha det morsomt.

Veldig mange ser kun på størrelse og hva hunden er avlet til, og tenker ikke på hva hunden potensielt kan klare. Mange chihuahuaer konkurrerer i agility selv om hindrene ofte er nesten dobbelt så høye som dem selv. De kommer nok ikke til å vinne konkurransen, men disse hundene får en fantastisk mestringsfølelse, og det er morsomt for dere begge.

UTSTILLING

Ettersom dette er hunder som ofte er avlet frem for familie og som selskapshunder, er det ofte veldig mange som ønsker å være med på utstilling også. Tidligere har vi skrevet flere artikler om hvordan man kan bli god på å stille ut hunden sin. Her kommer noen raske tips fra artikkelen med Marita Kristoffersen, en dyktig handler.

  1. Ikke stress!
  2. Ha det gøy!
  3. Og ha det enda mer GØY!

Altfor mange blir stresset, frustrerte og da blir ikke utstillingsopplevelsen noe hyggelig for verken hund eller eier. Det finnes også noen grunnleggende ting man kan trene på for å få en hund som trives i utstillingsringen.

SOSIALISERING

Noe av det viktigste man gjør er å være sikker på at hunden er vant til å være i en slik situasjon. Det er ikke bare bare å skulle løpe rundt i en sirkel med mange hunder både foran og bak. Samtidig sitter det mennesker tett i tett rundt ringen. Hunden blir helt innesperret, og det er viktig at vi passer på slik at den ikke blir redd. Hvis du vet at du skal stille ut hunden, bør du reise på noen utstillinger før du selv skal stille ut. La hunden få oppleve trykket og stemningen der, og tren kun på at hunden skal få en positiv og rolig opplevelse. Avtal gjerne med noen du vet er vant til å stille ut, så kan du få litt hjelp og tips.

LITEN OG SØT: Lhasa apso er en av rasene som også er en liten og søt rase. Denne rasen stammer fra fjellene i Tibet, og er trolig en veldig gammel rase.

HÅNDTERING

Ettersom dette som regel er små hunderaser, må de også være vant til å bli stilt opp på et bord og bli sjekket av dommeren. Dette er noe du kan trene på fra hunden er liten. La hunden være vant til å bli håndtert, sjekket tenner på, og bli tatt på over hele kroppen. Dette er ting som er smart at hunden din kan uansett om den skal i ringen eller ikke, for det er det samme en veterinær også sjekker etter. Sjekk tenner på hunden din ofte, og belønn med leke eller godbit etterpå. La gjerne også andre du kjenner sjekke tenner og kroppen til hunden din. Selv om hunden din synes det er greit at du sjekker den, kan den mislike det hvis andre gjør det.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...