Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan den trene agility? Når er valpen gammel nok til å trekke, eller bli med på joggetur? Dette er alle spørsmål hundeeiere har når de får en valp i hus.

Og hva skal man gjøre med den av og til uendelige mengden energi valpen har, om den ikke kan trenes med? Alt må gjøres med måte, og det samme gjelder for valper. For mye av det gode kan ha en uheldig effekt på valpens ledd, skjelett og videre utvikling.

ET SKJELETT UNDER UTVIKLING

Skjelettet til en valp er ikke ferdig utviklet før den er mellom 12 og 20 måneder gammel, avhengig av størrelsen på hunden. Store raser og hunder bruker lengre tid før skjelettet og brusken i leddene er ferdig utviklet.

VOLDSOM: Lek er bra, men pass på at leken ikke blir for voldsom. Spesielt om valpen leker med voksne hunder.

En valps bein er omgitt av et mykt bruskvev. Dette vevet ligger mellom leddene, og kalles også epifyseskiver. Epifyseskivene omdannes, kort fortalt, til brusk og beinvev etter hvert som valpen vokser. Denne brusken er myk, og tåler ikke så store påkjenninger.

Hvis epifyseskiven får en skade, vil utviklingen først bremse ned og etter hvert stoppe opp. Samtidig vil veksten fortsette på den siden som ikke er skadet, noe som i verste fall kan føre til feilstillinger. Derfor
er det viktig å passe på at valpen ikke utsettes for store belastninger over tid. Valpens myke skjelett i kombinasjon med lite muskulatur gjør at de er mer utsatt for skader enn voksne hunder. Selv om de
gjerne vil løpe, hoppe og sprette rundt der det passer dem skal det lite til før en skade kan skje, som følge av et fall eller for raske, ukontrollerte bevegelser.

DEN GYLNE MIDDELVEI

Selv om en skal være forsiktig med belastningen en valp utsettes for, må den også få lov til å være valp og bevege seg i forskjellig terreng og på forskjellig underlag for å bygge et sterkere skjelett. Akkurat som muskler, blir også skjelettet sterkere av belastning over tid. Hvor mye, eller hvor lite, en valp skal gjøre fra dag til dag er individuelt, og uten noe fasitsvar. Det gjelder å finne en gyllen middelvei for hver enkelt valp. Likevel er det viktig å være forsiktig med aktiviteter som innebærer høy belastning på kroppen. Dette kan være å løpe etter frisbee eller ball, hoppe hinder og løping på hardt underlag som asfalt og betong.

GODT SPRÅK: Ved å omgås forskjellige hunder, lærer valpen et godt språk.

En skal være forsiktig med å kaste ball og pinner som hunden kan hente gjentatte ganger, da de brå bevegelsene hundene ofte gjør når de snur seg har veldig stor belastning på kroppen.

Finn heller et underlag som er ettergivende, som tepper eller gress. Dette er mer skånsomt, og ikke like vondt å falle på om valpen skulle snuble.

Spesielt agility er en aktivitet som krever mye av hundens kropp. Å komme seg gjennom og over alle hindrene i en agilitybane krever en sterk muskulatur og balanse. Derfor er det satt regler om at en hund ikke får lov til å konkurrere i agility før den er 18 måneder gammel, den bør heller ikke begynne å hoppe noe særlig før den er ett år.

Ønsker du å trene agility med hunden din, er det likevel mange øvelser en kan gjøre som en forberedelse. Dette gjør valpens kropp bedre rustet for det som kommer når den blir eldre. Spør din lokale veterinær, instruktør eller hundeklubb om tips og råd til treningen.

TEKST OG FOTO: RIKKE MASTERNES

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...