Det er nok av utfordringer innen agililtyringen. Det vi synes er vanskelig og utfordrende, kan vi trene mye på. Farten øker, og vi er avhengige av at hundene må kunne jobbe mer selvstendig mens vi peser oss til neste hinder.
Hoppteknikken til hundene våre varierer fra individ til individ. Allikevel kan vi fint trene på å utvikle dem, slik at hver enkelt hund vil kunne forbedre seg. Det er nok slik at mange glemmer å trene hoppteknikk med hundene sine. Med enkle, små tiltak og korte økter kan vi fint klare å hjelpe dem til å hoppe bedre.
Mye her har med sats, fokus og neste kommando å gjøre. I denne artikkelen skal vi fokusere på sats.
FORBEDRE SATSEN
Hunden er avhengig av å satse riktig for at den skal kommer over hinderet, og for at pinnen ikke skal rives. 5 feil på pinneriv er sure feil å få. Mer grunnleggende hopptrening vil være like bra for den ferske hunden som den konkurrerende hunden.
Ta ut 4 hinder, og mål din hunds steglengde mellom hindrene. På vanlig trening, og i forskjellige baner, er det mest vanlig med 5 til 7 meter mellom hindrene. Nå skal vi krympe sammen avstanden, slik at hunden kun får landet og må ta ny sats med en gang mellom hindrene. Det vil si at hunden kun er i bakken en gang mellom hvert hinder. Denne avstanden varierer fra individ til individ og farten man setter hunden i. Prøv deg frem med lave hinder til du ser den riktige avstanden. Ikke be hunden løpe full fart, men ha vanlig fin flyt til å begynne med. Når du har funnet riktig avstand og fart, setter du hindrene høyere. På denne måten får hunden din trent sats og den får inn i kroppen sin hvordan den best mulig skal satse for å komme over hinderet. Når dere er komfortable med denne, kan man be hunden øke farten. Da må du antagelig forandre hinderavstanden igjen.
LEGG INN SVINGER
Når dere er komfortable med denne treningen kan du begynne å legge inn svinger også. Ta det rolig, og ingen skarpe svinger, før hunden finner satsingspunktet sitt naturlig. Et annet alternativ er å legge en vanlig stige på bakken. Her ber du hunden gå over stigen. Hunden må da lære seg kontroll over beina sine for ikke å snuble. Dette får den bruk for når den utvikler satsen sin.
SELVSTENDIGHET
Selvstendighet i banen er noe vi trenger i alle klasser i agility. Vi kan ikke alltid være/rekke til alle hindrene, så hunden må kunne få en kommando og utføre hinder selvstendig. De fleste har trent fremadsending. Her kan vi begynne med vanlige hopphinder. Sett dem etter hverandre på en rett linje, så viser vi hunden at belønningen ligger etter siste hinder. Dette kan være en skål hvor vi viser at vi legger en godbit, eller vi legger leken til hunden etter siste hinder. Start så på siste hinder, be hunden hoppe og la den få ta leken eller godbiten. Fortsette bakover til du kan sende hunden selvstendig fremover på flere hinder. Det er viktig å vise hunden belønningen som ligger i enden. Hunden vil da søke seg fremover mot belønningen.
TUNNELTRENING
Denne metoden bruker vi også etter en kort tunell. Vis hunden hva som er på andre siden, og send den så gjennom. Etter hvert trekker du deg lenger og lenger unna. Når du så kan sende hunden inn i en tunell et stykke unna rekker du å plassere deg ved neste hindring i banen, mens hunden jobber seg til tunellen selvstendig. Bruk mye tid på å belønne det du vil hunden skal gjøre. Vis leken eller godbiten, hunden løper dit, så får du hunden til deg og ny belønning. Gjerne drakamp-lek slik at hunden vil søke til deg etter at den har tatt utfordringene du har laget. Her kan du nå utfordre videre ved at hunden må ta en fremadsending i tunell, mens du løper en annen retning for så å rope den til deg når den har utført oppgaven.
MORSOMT OG VARIERT
Nå håper jeg dere har fått noen nye idèer til trening. Det viktige er som sagt å få hunden til å forstå hva som ønskes av den. Vis tydelig at i enden ligger det en belønning, og at den får enda en belønning
når den kommer til deg. Jobb med hoppteknikken til hunden, bruk god tid, se og lær av din egen hund. Avstand mellom hindrene, fart og svinger. Ha det gøy med variert trening.