Mange hunder elsker sol, strand og sjø. Skal du ha med hunden på stranda i sommer, er det viktig å ta noen forhåndsregler.
For selv om hunden storkoser seg i sola, vet den ikke alltid sitt eget beste. Overoppheting, våteksem,
væsketap og solbrenthet er vanlige årsaker til veterinærbesøk om sommeren. Vær derfor forsiktig slik at strandlivet blir en fornøyelse for både to- og firbeinte.
IKKE FOR ALLE
Noen raser, slik som kortsnuta hunderaser og nakenhunder, tåler sol og varme dårlig, og har det da selvsagt bedre hjemme enn på stranda. Sørg heller for at de får mosjon og aktivisering på morgenen eller kvelden når det er kjøligere, og la de få slappe av hjemme mens familien drar på stranda. Andre raser tåler varmen godt, og elsker både å bade og å sole seg. Disse kan gjerne være med på stranda, så sant man tar hensyn til både hunden og andre folk.
VIS HENSYN
Skal du ha med deg den firbeinte, kan det være lurt og ikke dra til de mest folksomme strendene. Både av hensyn til andre badegjester, men også hunden selv. Det finnes mange som ikke er så begeistret for hunder, og det er ikke noe hyggelig å få stygge blikk eller kommentarer. Vis alltid hensyn til andre, plukk opp etter hunden om den gjør fra seg, ha den i bånd og ikke la den være til sjenanse. Det er absolutt mest praktisk å dra til litt mer øde plasser, slik at hunden kan få mer frihet. Velg også gjerne et sted med langgrunn sandstrand, slik at det er enkelt for hunden å komme ut i vannet og inn på land igjen. Det er også veldig viktig at hunden har tilgang til skygge på stranden.

steder når hunden skal være med.
VARME
Skal man ha med hunden på stranda, holder det gjerne med noen få timer i løpet av en dag. Mange hunder tar skade av varmen hver eneste sommer, så det er svært viktig å være obs på hunden når dere er ute. Sørg for at hunden får ligge i skyggen, og at den får i seg rikelig med væske. Ha med nok vann, og pass på at hunden drikker. Overoppheting skjer typisk ved at hunden oppholder seg i varme omgivelser, men det kan også skje ved høy fysisk anstrengelse i varmt vær. Symptomene på heteslag er forvirring, svimmelhet, ekstrem pesing, bevisstløshet og kramper. Dersom hunden får disse symptomene, er det viktig å sørge for at oppvarmingen ikke fortsetter. Dette gjør du ved å kjøle ned hunden, og så dra rett til veterinær for eventuell videre behandling.
AVKJØLING
Når hunden er på stranda, er den beste måten å kjøle seg ned på selvsagt ved å bade. Noen hunder elsker det, andre fordrar ikke vannet. Det er viktig å huske på at hunder ikke svetter på samme måte som mennesker gjør – de kvitter seg med overskuddsvarme gjennom tunga og potene. De må derfor ha tilgang på frisk luft og kaldt vann, og kunne gå til et avkjølt sted ved behov, for eksempel i skyggen. Liker ikke hunden å bade, kan du også kjøle den ned ved å helle vann over buken dens. Har hunden badet i saltvann, så husk å skylle godt av den når dere kommer hjem. Saltvannet kan irritere huden, samt gjøre pelsen fet og flokete.
BAD
Svømming er en ypperlig måte å kjøle ned hunden på, samtidig som det gir god og skånsom trening. Noen badevettregler er imidlertid greit å ha. Svømming med kobbel eller line kan være livsfarlig, da dette kan hekte seg fast i noe på bunnen eller vikle seg inn i beina på hunden slik at den ikke får svømt. Hunden bør derfor være løs når den svømmer. Noen hunder kan bli mer motivert til å svømme om man kaster en apportleke ut til den, men kast ikke leker eller pinner ukritisk til en badegal hund. Noen kaster seg ut i vannet uten å sjekke hva som venter dem der, og kan dermed hoppe oppå kvist og kvast eller steiner som ligger i vannet og dermed skade seg selv. For noen hunder kan det være betryggende å ha på seg flytevest når de skal være i vannet.

VÅTEKSEM
Mange hunder sliter med våteksem i sommermånedene, og når hunden først har fått det kan det være vanskelig å bli kvitt. Lidelsen kalles også hot spot fordi betennelsen viser seg som en varm og fuktig flekk på huden. Ofte blusser våteksem opp over en natt, og kan klø og gi betydelig smerte. Typiske områder for våteksem er kinn, nakke/hals, rygg, lår og halerot. Fuktig og varmt vær vil ofte disponere for våteksem, likeledes vil tett pels eventuelt kombinert med mye bading kunne bidra til problemet. Oppdager du at hunden har fått dette, er det viktig å handle raskt. Det beste er å komme seg til veterinær så fort som mulig, for såret kan bli mye større i løpet av noen få timer. Det viktigste er å rense det og å påse at ikke hunden klør, slikker eller biter mer. Når du skal forebygge våteksem, er det bra å holde pelsen tørr og fri for floker, samt kontrollere at hunden ikke har ulike parasitter (lopper, lus eller flått), eller har små sår som kan være begynnelsen på våteksem.
SOLBESKYTTELSE
Også hunder kan bli solbrente når sola er for sterk, så det kan være lurt å smøre hunden med solkrem på utsatte steder som snute, ører, pungen hos hannhunder og andre hårløse steder. Solbrenthet kan føre
til hudkreft hos hunder akkurat som hos oss.