10 tips til hundetrening

Det finnes mange aktiviteter du kan gjøre med din firebente venn. I denne artikkel har vi satt opp mange gode forslag på hundetrening, men disse aktiviteter avhenger av hundens alder, størrelse, rase og personlighet.

Annonsørinnhold fra Oslo Dog Show

Det er ikke alle hundeaktiviteter som passer for alle hunder. Mestring er viktig, så start i det tempo og med det grunnlaget hunden har. Har du en aktiv hund allerede, får du kanskje noen gode tips.

Legg det inn til en fast rutine å trene på kommondoer på gåturene. Da får du en lydig hund!

1. Gå tur og legg inn kommandoer

En av de mest vanlige aktivitetene er å gå tur med hunden, men la ikke turen bare bli en plikt. Legg inn
hundetrening og øv på kommandoer som “sitt” og “bli”, eller andre kommandoer du ønsker din hund skal
adlyde.  Tips: Start når det ikke er så mange distraksjoner rundt hunden og gjør kommandotrening til en vane. Husk å gi masse ros og godbiter.

Balansetrening styrker kroppen til hunden. Bruk miljøet rundt deg.

2. Tren på balanse

Balansetrening er viktig for at hunden skal styrke kjernemuskelaturen og øke kroppskontrollen. Bruk gjerne skogen og gå i ulent terreng. Hopp over eller kryp under trestokker, eller gå på store steiner. Pass på at det ikke er glatt. Er det bytur, kan benker, lekeplasser, trapper, statuer eller mur- og betongkanter benyttes.

Hunder er sosiale dyr, så lek og ha det gøy med hunden.

3. Lek sisten med hunden

Dette er en lek du sikkert husker fra du var liten og kan være en morsom aktivitet. Start med å jage hunden din og i det du tar på den, løper du fra den. Det tar nok ikke lag tid før den skjønner leken, men ikke gi opp om den ikke skjønner det med en gang.

Hunder som trekker bør ha en trekksele for å unngå feilbelastning og skader.

4. Trekktrening

Noen hunder trenger mere fysisk aktivitet enn andre, men trekking kan alle hunder. Start i det små og øk gradvis. Det kan være fint å lære hunden retningskommandoer som “høyre” og “venstre”, “fram”, “rolig” og “vent”. Løping med bånd (Canicross), ski og kickspark, kjettingtrekk (Weight pull) eller sykling og kickbike er alle fine former for trekkarbeid. 

Husk at trening skal være gøy! Ta aldri hunden helt ut når dere trener, så start med korte økter. Hunden bør være ca. 12 – 18 måneder før trekking bør begynne, da er skjelettet og muskelaturen utviklet så mye at den tåler det.

Under innlæring bør det ikke være prestasjonskrav – start i det små.

5. Nosework

Det finnes mange aktiviteter du kan gjøre med din firebente venn. I denne artikkel har vi satt opp mange gode forslag på hundetrening, men disse aktiviteter avhenger av hundens alder, størrelse, rase og personlighet. Det er ikke alle hundeaktiviteter som passer for alle hunder. Mestring er viktig, så start i det tempo og med det grunnlaget hunden har. Har du en aktiv hund allerede, får du kanskje noen gode tips.

Med agility får hunden trent både den fysiske og mentale styrken sin.

6. Agility

Dette er en populær hundesport og hunden trenes opp til å håndtere en hinderløype. Vanligvis 17-20 hinder som kan være for eksempel mur, hjul, hoppehinder, lengdehopp, bom, vippe og andre hinder hunden skal igjennom. Dette trigger og stimulerer hundens naturlige jaktinstinkt og stimulerer hundens hjerne så vel som at den forbrenner energi.

Svømmetrening gir en svært effektiv muskel-og bevegelsestrening med minimal belastning.

7. Svømmetrening

Dette er en skånsom trening for hunden, da den avlaster leddene med vektløs trening. Det er ikke alle hunder som er svømmeglade, men med små økter, ros og godbiter, kan det bli en morsom aktivitet. Start på grunt vann og pass på at det ikke er for kaldt. Det finnes egne redningsvester for hund, som gjør det tryggere.  Ønsker du å treffe profesjonelle utøvere av forskjellige hundesportsgrener?
Les vår artikkel om hva som skjer på Oslo Dog Show >>

Frisbee lek passer for alle hunder og er en morsom lek.

8. Hundesport med Frisbee

Leter du etter en ny aktivitet for din hund, kan dette være en morsom lek. Enkelte hunder gjør spektakulære hopp og fanger frisbee i lufta. Start med å kaste til hunden, for så og kaste over hunden, slik at den jager den. Det er endel internasjonale hundefrisbee-konkurranser med forskjellige nivåer om man ønsker å se mer på denne hundesporten.

Kreativ lydighet er for de som ønsker en litt annerledes aktivitet.

9. Kreativ lydighet

Dette er en hundesport som krever lydighet og eier og hund utfører en egen koreografi i takt med musikk. Koreografien og musikken forteller en tydelig historie, eller har et tema som er gjennomgående i hele oppvisningen. Kreativ lydighet er et fellesnavn for Freestyle og Heelwork to Music, som er to ulike grener som ikke er så stramme i formen som vanlig lydighet.

Barn Hunt er en relativt ny hundeaktivitet i Norge. Hunden søker etter beholdere med redemateriale fra rotter.

10. Barn Hunt

Denne sporten er en blanding mellom agility og nosework. Her skal hunden lete mellom, oppå høyballer og gå igjennom tuneller for å finne beholdere/tuber med redematerialer fra rotter. Hunden skal kun markere på de beholderne som inneholder spor fra rotter. Dette er en relativ ny sport i Norge.

Vi håper dette var tips dere kan dra nytte av. Som nevnt innledningsvis er det ikke alle aktiviteter som passer for alle hunder. Gjør aktivitetene til en lek. En hund som får aktiv trening, er en gladere hund og ikke minst en sunnere hund.

Logrende hilsen Team Oslo Dog Show! 

Ønsker du å vite mer om hundetrening? Ta med din hund til Oslos Dog Show i Lillestrøm fra 15. – 17.
september 2023. Her møtes oppdrettere, hund entusiaster og eksperter på hundetrening.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...