Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene, og glede deg til et godt måltid.
Kjøp inn en hel liten laks eller ørret. Sjekk fangs dato, for det selges mye halvgammelt i fiskedisken. Ferdige fileter er merket med pakkedato og siste forbruksdag. Om dere er 8 gjester, så trenger du cirka 2 kilo. Kjøp også inn gode/gjerne nypotet eller småpoteter. Du trenger rømme/lettrømme, 2 ½ agurk, eddik og laurbærblad.
Tilberedning
Kok opp laksen dagen før du får gjester. Del fisken i passe stykker. Du koker opp vannet med litt over 1 spiseskje grov salt og 10 pepperkorn. Bruk 7-8 laurbærblad.Når vannet er oppkokt, tar du bort kjelen og legger fiskestykkene oppi. La de trekke i cirka 8-10 minutter (litt avhengig av størrelse.
Få en rask avkjøling. Gjerne kjelen i kaldt vann/kjølig sted, eller med åpen vindu med litt gjennomtrekk.
Når laksen er avkjølt skal du legge fisken i fiskekraften i kjøleskapet. Ta gjerne fiskestykkene forsiktig over i noe annet/eller hele kjelen i kjøleskapet.
Poteter
Om du har litt større poteter, skrell de og legg i kaldt vann i kjøleskapet dagen før) Om du velger småpoteter, server de med skall. Selv pleier jeg å dele de større potetene. Kortere koketid, og ser mer delikat ut.
Agurksalat
Her bruker du 8 desiliter kaldt friskt vann, ca 1-2 ss eddik(35 %), og ca 3 1/2 sukker. Når du lager dressingen, så smaker du deg først frem med eddik til du får en ganske sterk smak av eddiken. Rør i dressingen til sukkeret er oppløst.
Kutt agurken i tynne skiver med ostehøvel/mandolin. Legg agurkskivene i eddikdressingen.
På selve dagen:
Kok opp potetene. Avhengig av størrelsen på poteter er koketiden viktig. Følg med.
2 beger rømme piskes lett, og tilsett 2 1/2 spiseskjeer sukker. Smak til meg saften av 1/4 sitron..
Ta opp laksestykkene på rist. La de renne godt av. Legg de på et pent avlangt fat med sitron og dill.
Server potetene i en pen skål(gjerne med litt kruspersille over) Og rømme i egen skål.
Velkommen til bords, og gratulere med dagen!
Champagne og festdager!
Å servere et glass musserende på 17.mai er ikke dumt. A.D Coutelas Origin’ Brut kan oppleves deilig, enten alene eller til laks eller skalldyr.
Strågul farge, og smaken er harmonisk og elegant. Prisen er akseptabel: 349,90
Gratulere med dagen!
Nyetimber Rosé
Den lys rosa fargen og deilige bobler er litt som årstiden. Friske røde bær av bringebær, kirsebær og rips Denne engelske musserende vinen passer perfekt til min matanbefaling. Druetypen er av Chardonnay og Pinot Noir.
Pris 459,90
Denne Nyetimber finnes også som Brut. Gyllen lys og elegant. Pris 419,90
Aromatisk vin med innslag av eplekart og sitrus.