Med våren kommer flåtten

La ikke våren bli ødelagt av sykdommer flåtten bringer med seg. Flåtten er ikke farlig i seg selv, men den kan overføre farlige, smittsomme sykdommer til hunder og mennesker.

Flåtten kalles også fnatt, einerlus, stakkar, orelus, skogbjørn og skaumann. Flåtten er et middyr. Den har
et larvestadium, et nymfestadium og et stadium som voksne hanner og hunner. I hvert stadium må de suge blod for å kunne utvikle seg videre.

LARVER

Når hunnen har suget blod i cirka én uke, vil hun slippe seg av verten og krype ut i skogen. Der vil hun legge cirka 1000 egg. Fra disse klekkes larver som er knapt en millimeter store. De vil prøve å suge blod fra små dyr som lever langs bakken, som mus og småfugl.

NYMFER

Neste år forvandler de som har suget blod seg til nymfer. De vil prøve å suge blod fra litt større dyr som hare, rådyrunger, lam og lignende. De sitter i vegetasjonen opp til 50 centimeter over bakken og venter på forbipasserende dyr.

VOKSEN FLÅTT

Flåtten sitter på blader og gress, og venter på det neste byttet som går forbi.

Voksne hanner suger ikke blod, de tenker bare på damer. De hopper på et forbipasserende dyr og håper det er en hunnflått som de kan pare seg med. Voksne hunner er cirka 3,5 millimeter lange og har fire par bein. Det fremre beinparet fungerer som et slags følehorn som merker når en hund eller annet dyr kommer forbi. Hun vil hoppe på passerende dyr og krype rundt i pelsen til hun finner et egnet sted å suge seg fast. Typiske vertsdyr er rådyr, elg, storfe, mennesker og hunder. Hun vil suge blod i 7–13 dager. Da blir hun glin- sende gråblå og cirka 10–12 millimeter lang. Til slutt slipper hun taket, faller av og går ut i naturen og legger sine 1000 egg, da er syklusen er fullført. Syklusen tar fra to til seks år.

LEVEOMRÅDER

Flåtten trenger fuktig og temperert klima. Dette finnes langs kysten oppover til Helgeland. Flåttens leveområde vil utvide seg ettersom klimaet blir mildere. Det finnes sporadisk flått utenfor kjerneområdene. Dette kan være flått som har blitt fraktet dit av fugl. Den kryper opp i vegetasjonen og sitter ytterst på gress eller blader, klar til å hoppe over på forbipasserende verter. Den er følsom for uttørking. Derfor er den mer aktiv på våren og på høsten enn på de varmeste sommerdagene. Den liker seg best i noe skyggefulle, fuktige steder, typisk er lauvskog i nærheten av fuktige områder. Flåtten er ikke aktiv når temperaturen er under fem grader.

FARLIGE SYKDOMMER

Flåtten suger blod fra verten. Den skiller ut bedøvende stoffer samtidig som den borrer seg gjennom huden. Flåtten kan bære med seg virus og bakterier som er farlige for hunder og mennesker. Bakterien borrelia burgdorferi skilles ut sammen med flåttens spytt etter noen dagers blodsuging. Smitte kan unngås hvis flåtten fjernes tidlig! Borreliose er farlig både for hunder og for mennesker. Sykdommen kan bryte ut mange måneder etter flåttbittet. Symptomene varierer mye, og derfor er det mange ganger vanskelig å stille diagnosen. De vanligste symptomene er feber, slapphet og leddbetennelse. Noen hunder kan få lammelser. Be veterinæren din sjekke for dette dersom hunden din skranter på ettersommeren eller høsten. Svært mange hunder blir bitt av flått i løpet av sommeren. Det er ikke riktig å behandle alle disse med antibiotika for sikkerhets skyld. Hvis du er redd for smitte på hunden din, kan dere ta en blodprøve cirka tre uker etter flåttbittet. Hunden bør behandles med antibiotika dersom den har mye antistoffer mot bakterien.

Flåtten kan også overføre bakterien anaplasma phagocytofila som gir lignende symptomer som borreliabakterien. Veterinæren bør også sjekke flåttbitte hunder for anaplasma.

FOREBYGGING

Du bør hindre at hunden din blir bitt av flått. Det finnes mange gode midler på markedet. Du får resept hos dyrlege, eller dyrlegen kan behandle hunden din på dyreklinikken. De fleste midlene dryppes på huden til hunden, og de holder flåtten borte i 3–4 uker. Det finnes også et halsbånd som holder flåtten borte hele sommeren. Vær oppmerksom på at noen hunder kan reagere på halsbåndet eller dråpene. Ingen midler virker hundre prosent, derfor er det viktig å sjekke pelsen daglig når man er i flåttrikt område.

FJERNING AV FLÅTT

Flåtten fjernes best ved å gripe den ved festet og så rotere flåtten til den slipper. Det finnes flåttpinsetter og flåttfjernere konstruert for å gjøre dette. Hodet kan bli sittende igjen. Det er ikke krise. Hodet vil verke ut som om det var en flis i fingeren. Det er ubehagelig, men det er ikke farlig. Det er noe økt fare for overføring av smitte, men det hadde vært verre om flåtten ikke hadde blitt fjernet. Ha en god og flåttfri sommer!

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...