Overvektige hunder

Mens vi stort sett kan skylde på oss selv om vi er overvektige, gjelder ikke dette for hunden. Her er det eier som er ansvarlig, for det er vi som styrer hundens matinntak og aktivitetsnivå.

Undersøkelser viser at hele 30-40 prosent av alle hunder i den vestlige verden er overvektige. Som hos mennesker er det flere helseproblemer forbundet med overvekt, blant annet diabetes, hjerte- og karsykdommer, endret pustemønster, hudproblemer, halthet som følge av stor belastning på leddene og
risiko for å legge hunden i narkose. Hundene adopterer vår livsstil, og for et langt og friskt liv er fokus på sunnhet og helse vel så viktig for firbeinte som tobeinte.

TYKK: Omtrent hver tredje hund i den vestlige verden er overvektig

UVITENHET

Mange hundeeiere ser ikke selv at hunden deres drasser rundt på for mange kilo. En enkel måte å sjekke om hunden er overvektig på, er å stryke over siden på hunden. Du skal da lett kunne kjenne ribbeina. Ved overvekt vil ribbeina være vanskeligere å identifisere. Hunden skal også ha en synlig midje, og den skal ikke ha valker ved halerota. Alle raser har ulik bygning og konstruksjon, men ingen hund er skapt feit. Det finnes flere grader av overvekt, men generelt kan man si at hunder som veier 15 prosent eller mer enn sin antatte normalvekt, lider av fedme. Altså overvekt utover hva som kan regnes som forsvarlig, og som er direkte helseskadelig og plagsomt for hunden.

OVERFÔRING OG UNDERAKTIVISERING

Ingen ville dyr er overvektige. Det er vi som gjør våre kjæledyr overvektige, og som må ta ansvar. Å gi hunden matrester og godbiter i hytt og pine er sjeldent en god idé, selv om tanken bak selvsagt er god. Det finnes mange andre måter å glede hunden på. Det finnes sykdommer og tilstander som gjør hundene våre ekstra utsatte for fedme, men i 90 prosent av tilfellene er årsaken mye mat og for lite mosjon. Kaloriinntaket er større enn kaloriforbruket, og det overflødige lagres som fett. Det er en bevist sammenheng mellom eiers og hundens fysiske tilstand, og dette er ganske logisk da kjæledyr tvinges til å følge eierens beslutninger og atferd. Kampanjer mot fedme hos mennesker anbefaler minst 30 minutter hurtig gange per dag. Hunder trenger også daglig mosjon, noen raser krever mye, andre mindre, men alle trenger noe.

IKKE MER? Noen raser trenger mindre energi enn andre.

FOREBYGG

Riktig fôring i valpestadiet er viktig for å forebygge vektproblemer senere i livet. Dersom valpen får for mye mat øker risikoen for at hunden senere kommer til å bli overvektig. Dette er fordi det da dannes flere fettceller i valpestadiet enn det som er ideelt. Det er viktig å være klar over at det er mye lettere å forebygge overvekt enn å slanke en allerede overvektig hund. Å holde en hund normalvektig og i god form er ikke vanskelig. Nøkkelen ligger i riktig mengde mat og mosjon. Uansett hva slags fôr man bruker, finnes det tabeller på hvor stor mengde din hund skal ha, og det finnes mange ulike typer fôr med ulik mengde fett og protein for forskjellige hunders behov. Noen raser trenger mindre energi enn andre, blant annet alle nordlige raser og labrador retriever. En labrador trenger for eksempel 20 prosent mindre energi enn andre raser av tilsvarende størrelse. Beagle og cocker spaniel er også raser som har et lavt energibehov. Dette er imidlertid ikke en regel uten unntak, og betyr ikke at alle slike raser alltid blir overvektige. Man må bare være mer obs på den fysiske tilstanden og tilpasse kostholdet, slik at de opprettholder idealvekten.

HUNDER UTEN MAGEMÅL

Mange hunder eier ikke magemål, og kunne tømt en 15 kilos fôrsekk på rappen om de hadde fått sjansen. Å ha en hund som alltid føler seg sulten og stadig maser om mat, er slitsomt. Det er lett å synes synd på hunden, og gi etter for maset. En løsning kan være å blande ut maten med kokte grønnsaker eller ris, slik at den vil kjenne seg mettere. Behold da tørrfôrmengden og gi ris og grønnsaker som ”ekstra mat” slik at hunden får i seg korrekt mengde vitaminer og mineraler fra tørrfôret. Et annet alternativ er å blande ut maten med vann. Å la hunden ha tyggebein tilgjengelig kan også hjelpe, slik at den har noe å sette tennene i.

SLANKING

Slanking er tøft for alle, tobeinte som firbeinte. Det å slanke hunden vil ofte være like vanskelig for deg som for hunden. Du må ha viljestyrke til å motstå store, tiggende øyne, og sutring og piping. En hund som er vant med å få mye godbiter, middagsrester og for store mengder mat, vil selvsagt reagere når dette stopper opp. For at hunden skal bli kvitt overflødige kilo er mindre mat og mer mosjon helt vesentlig, men som ved all slanking skal man være forsiktig og ikke sulte hunden. Målet er et jevnt vekttap over lang tid, og det ideelle er et ukentlig vekttap på 1-2 prosent av kroppsvekten. Les prosent, ikke kilo. Det kan være lurt å oppsøke en veterinær for råd og tips, og få vedkommende til å sette opp et slankeprogram tilpasset akkurat din hund.

AKTIVITET: Å holde hunden i aktivitet er viktig. En hund trenger å løpe, leke og få brukt kroppen sin skikkelig. Rolige turer i bånd er ikke nok mosjon.

MOSJON

Øk aktivitetsnivået i takt med at hundens form blir bedre. Varier og vær kreativ når det gjelder treningen. Ta for eksempel med deg hunden på alle småturer (posten, søppel, butikken og så videre) i tillegg til vanlige turer. Kast ball eller leke, begynn med en hundesport som for eksempel agility, og prøv å innlemme hundens avlsegenskaper, enten det er jakt, gjeting, apportering eller andre egenskaper i treningen. Dette synes hunden er gøy, og den får brukt seg til det den er avlet for. Svømming er også ypperlig trening for overvektige hunder, spesielt for de med ledd- eller ryggproblemer.

STOR HELSEGEVINST

Det er viktig å huske på at ved å holde ut i starten og å være konsekvent med både deg selv og hunden, vil resultatene oppnås og hunden får en stor helsegevinst i form av de tapte kiloene. Livskvaliteten til hunden vil øke ved at den beveger seg lettere igjen, blir mer leken og aktiv, får større utholdenhet og rett og slett en økt livsgnist igjen. I tillegg vil farene for livsstilsykdommer synke, og sjansene for mange flere år sammen øker betydelig. Det er viktig å huske på at mat ikke er kjærlighet. Gjør andre ting som gleder hunden, som lek, turer eller kos.

OBS!
Husk at hunder som er kastrert trenger 30 prosent mindre energi enn hunder som ikke er det.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...