Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeinte
venner sårbeinte.

Den store synderen for såre føtter er som kjent salting av veier og fortau. Men såre hundepoter kommer også av mengden trening og underlaget. Treningstyper hvor hunden løper over lengre tid kan gi såre tredeputer. Dette gjelder for øvrig hele året, men kan i sammenheng med skarpt føre gi verre effekt.
is med grov overflate og hardtrampet snø er vanlige underlag på den kalde årstiden, men de verste skadene på potene kan man se når det har vært litt mildt på dagtid og fryser på om kvelden. Da får man skaresnø som kan bli fryktelige skarp mot bare poter.

FOREBYGGENDE

Tørre poter med mye pels gir større fare for isklumper og sprukne poter.

Når vi vet at vi skal ut med hunden på enten salte veier eller skarpt snø- og isføre, kan vi gjøre en del ting for å forebygge sårhet. Det åpenbare er nok for mange å smøre inn potene med krem før man går ut. Det de fleste ikke tenker over, er at typen krem har en innvirkning. Det er et utall typer kremer og salver å få kjøpt, og det første man bør se etter er om det er vann i dem. De kan ha en tendens til å fryse og bli harde når de kommer ut i minusgrader og dermed ikke hjelpe stort på problemet. De som virkelig får brukt hundepotene vinterstid, er hundekjørere. De bruker som oftest spenefett fra Felleskjøpet. Det er ikke den samme typen som man får kjøpt på matvarebutikker. Det er rimelig og kjøper man en hel boks, har man i mange år fremover. Det er også en del fete kuldekremer uten vann å få kjøpt på apoteket. Sett kremen litt varmt før du skal ut, så er den lettere å fordele godt. Smør både midt under potene og mellom tredeputene. Et tips er å gjøre dette ute på trappa eller i yttergangen, så slipper man seige fotspor på parketten. Når man kommer hjem fra turer hvor man har gått på saltede veier, er det viktig at vi skyller bena til hunden godt. Hvis ikke blir saltet liggende og tørke ut potene enda mer. Hunden vil ikke klare å slikke bort saltet selv, og ikke er det videre sunt for hunden å ligge og vaske veisaltet av bena sine heller. Hold pelsen mellom tredeputene kort, da unngår du isklumper og pelsen tørker fortere slik at man unngår fuktige poter over lang tid.

SOKKER ELLER IKKE SOKKER

Klippet og godt smurt med spenefett, klare for tur.

Også på dette markedet finnes et utall typer, noen er små og tynne, noen formet som sko. Dette er en erfaringssak for hver enkelt hundeeier. Hva fungerer på akkurat min hund? Men også her kan man se til dem som bruker dette mye. De bruker tynne og lett formelige sokker som henger på selv om føttene skal løpe flere mil. Gjerne i et solid fleecestoff eller cordura. Butikker for hundekjørere selger mange forskjellige størrelser og typer, alt etter hund og bruk. Når det er sagt, er det ikke i alle tilfeller at man trenger sokker. En vanlig timestur krever som regel ikke bruk av potesokker. Men hvis hunden skal brukes aktivt over noe tid, kan dette forebygge såre føtter, spesielt hvis det er grov grus eller skaresnø.

HUFF, SÅ SÅR

Når hunden har fått såre ben, er det ikke så veldig mye annet vi kan gjøre enn å ta det med ro noen dager. Smør potene godt inn med fet krem og ta gjerne noen romslige potesokker på over natta. Pass på så man ikke strammer strikken rundt benet for hardt, da dette kan føre til opphovning av poten. Skulle det bli kutt som blør fra skaresnø, så kan man legge på en liten bandasje og se om det stopper å blø. Skulle det fortsette å blø etter noen timer, må man ta kontakt med veterinær og få råd og eventuell behandling.

Tekst: Wenche Solbakken

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...