Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag, både mellom firbeinte og tobeinte, som hunder som bjeffer og uler til alle døgnets tider. Verst er det om det skjer seint på kvelden og natta, og ødelegger folks søvn.

NABOLAGETS VERSTE FIENDE

Men det er ikke bedre om naboens kjæledegge ødelegger helgemorgenen når du hadde gledet deg til å sove lenge. Hvis man kikker i politiets logg, finner man mange saker som gjelder hunder og ordensforstyrrelse. Fra Oslo kan man lese om at politiet tok med seg to hunder som hadde bjeffet kontinuerlig i 14 timer.

IKKE BJEFF TILBAKE

Hundetrenere i USA har satt opp en liste på seks ulike teknikker og treningsmetoder, publisert i The Humane Society of the United States, som har gitt gode resultater. Men ikke tro at det skjer mirakler over natten. Desto lenger din hund har hatt bjeffing som uvane, jo mer tid vil det ta før du venner den av med det.

Men før du begynner treningen, husk dette:
– Ikke si «vær stille» til hunden din. For hunden høres det bare ut som om du bjeffer tilbake.

– Sørg for at alle treningstimene er positive, og basert på belønning.

ER DEN FRISK?

– Vær konsekvent, slik at hunden ikke blir usikker. Sørg for at alle i familien følger samme metode hver gang hunden bjeffer på upassende tidspunkt. At en hund bjeffer, er helt normalt. Men om hunden bjeffer konstant i lang tid av gangen, er det antakeligvis et signal om at noe ikke er som det skal være. Vær sikker på at bjeffingen ikke skyldes at hunden har vondt noe sted.

Noen raser bjeffer mer enn andre, fordi de er mer energiske og trives best med oppgaver. En hund som får nok turer og trening så den også får brukt hodet, blir psykisk og fysisk sliten og bjeffer mindre.

RASEFORSKJELLER

Noen raser har mer vokterinstinkt enn andre. Årsaken til hundens oppførsel ligger i flokk- og rangoppførsel samt byttebevissthet. Redsel og usikkerhet gjør at en del hunder markerer ved å bjeffe og
gjøre utfall. En del hunderaser er avlet for å vokte og har selvsagt denne atferden sterkere i seg enn en vanlig selskapshund.

Men selv en selskapshund kan overraske sine omgivelser og forandre seg til et monster når noen fremmende kommer inn på eiendommen eller i leiligheten. Om hunden begynner å vokte sitt revir
eller andre objekter på alvor, kan store problemer oppstå både i familien og i nabolaget. En hund som betrakter sofahjørnet som sitt og markerer det med å bjeffe, knurre og kanskje ved å gjøre utfall, er ikke noe kjekt å ha i hus, uansett størrelse på hunden. Like ille er det om hunden begynner å vokte tomten eller familien sin.

LA IKKE VALPEN VOKTE

LITEN, MEN STOR I MUNN: Også småhunder kan gi bånn gass i bjeffing.

All hundeoppdragelse og sosialisering henger sammen og må starte med en gang den nye hunden flytter inn. Meld hunden på et valpekurs, der får den får treffe andre hunder og mennesker under kontrollerte
former.

Både du og hunden kommer til å ha mye nytte og glede av det. Valpen må få vite sin plass i flokken, det vil si familien, og den må alltid være nederst på rangstigen. I de fleste tilfeller er det ikke noe problem så lenge den er valp. Det er gjerne når hunden når pubertetsalder at den kan forsøke på klatre oppover rangstigen.

FORSØK Å BESTEMME SELV

I en del tilfeller gjør hunden det til sitt ansvar å vokte familien. I andre tilfeller forsøker den å klatre oppover rangstigen ved å markere seg mot de som er langt nede på rangstigen, ofte barna i familien.
Slike hunder adlyder bare en i familien, noe som er vanskelig for resten av familiemedlemmene.

Vennlige konsekvente irettesettelser og stor tålmodighet skal til for å bryte denne atferden. Del på turgåingen og andre hundeaktiviteter, slik at hunden lærer seg å omgås alle familiemedlemmene på en
bra måte. Man må også huske på å lære, fremfor alt barn, og respektere hunden. Om hunden ligger og sover, skal den få gjøre det i fred og ikke brått bli vekket av et entusiastisk klemmende barn.

BJEFFER NÅR DET KOMMER BESØK

Når det gjelder bjeffing på besøkende er det viktig å forsøke å analysere om hundenvokter, er redd eller kanskje glad. Du må være sikker på om hunden er redd eller vokter. Er hunden litt forsiktig, må man vennlig vise at gjesten ikke er noe å være redd for, men man skal absolutt ikke tvinge hunden til å hilse på noen. Det kan i verste fall fremprovosere angstbiting. Om du sørger for å hilse på gjestene først, er mye gjort. Hunden ser at den fremmende ikke er farlig, og dessuten er velkommen. Du er dessuten høyest i rang da du hilser først og godkjenner en nykommer i flokken.

BELØNN MED GODBIT

Det fins gode metoder for å få hunden til å slutte med unødvendig bjeffing.

Bjeffer hunden fordi den er glad, må du forsøke å avbryte bjeffingen; kanskje ved å gi hunden en leke å bære eller en godbit. Risikoen med godbit er at hunden lærer seg at den får godbit når den bjeffer. Kjeft
ikke på hunden ved gledesbjeff, den kan misforstå og tro at den ikke får lov å hilse og blir usikker på den som kommer.

Om nå hunden din likevel skulle utvikle en vakt- og bjeffende atferd, er det viktig å avbryte atferden. Ligger hunden og knurrer til alle, må du vennlig men bestemt ta hunden bort derfra, la menneskene
komme inn og siden vise hunden hvor den kan være. Om hunden ikke lar seg vise bort, har du et stort problem og bør søke hjelp for å kunne bryte atferden. Alle hunder er individer, og det er individuelt
hvordan slike problemer skal løses.

TREN MED BEKJENTE

Om hunden er redd eller usikker, er det bra om man kan trene med bekjente som kan hilse på hunden slik at den forstår at det ikke er farlig. For hunder som liker å bære på ting eller gjør det på kommando,
kan det å bære noe forhindre bjeffing. Da tar man egentlig bare bort symptomene, ikke årsaken, men det kan i lengden gjerne gjøre at hunden glemmer å bjeffe.

GAMLE HUNDER LÆRER NYE KUNSTER

Om du har overtatt en eldre hund som har noen av disse problemene, kan det være vanskelig å korrigere det. Men man kan alltid lære gamle hunder nye kunster. Det finnes hjelp å få, enten fra frittstående hundeinstruktører eller den lokale hundeklubben. Det kan komme til å ta lang tid og
kreve stor tålmodighet av deg, men er vel verdt det til slutt.

Her er de seks metodene:

  1. Hvem er flokkens leder?
    I en husstand er det viktig at du og resten av medlemmene i familien er i stand til å hevde dere som flokkens ledere overfor hunden. Ikke minst er det viktig at du beholder roen når du skal korrigere din hunds adferd.
    Hunder har problemer med å adlyde ledere som er ute av balanse. Unngå derfor å miste tålmodigheten. Viser du frustrasjon utad, vil hunden gjøre det samme. Sørg for alltid å virke rolig og avbalansert når du oppdrar hunden din.
  2. Fjern årsaken til at hunden bjeffer
    Finn ut av hvorfor og når hunden begynner å bjeffe. Bjeffer den på forbipasserende utenfor vinduet, kan du enten trekke for gardinene eller ta hunden med inn i et annet rom. Hvis hunden bjeffer på fremmede når den er ute i hagen eller på gårdsplassen, kan du med fordel ta den med inn i huset umiddelbart når bjeffingen oppstår.
  3. Ignorer hunden når den bjeffer
    Ikke gi hunden din oppmerksomhet når den gjør. Hunden kan nemlig oppfatte oppmerksomheten din som en belønning. La være med å snakke til den, ta på den eller se på den. Belønn hunden med en godbit når den endelig stanser med bjeffingen.

    Denne metoden krever både tålmodighet og konsekvens. Hvis hunden bjeffer i en time, og du omsider gir etter for oppmerksomheten, kan det hende den holder det gående i halvannen time neste gang. Den har nemlig oppfattet at du omsider gjør som den vil så lenge den ikke gir seg med bjeffingen.
  4. Få hunden til å bruke energi på noe annet
    Ofte kan det at en hund bjeffer mye, vitne om at den har mye ubrukt energi på lager. Det kan for eksempel skyldes at den ikke får nok mosjon. Gir du hunden din en god gåtur daglig? Du kan øke hundens energiforbruk ved for eksempel å lære den og løpe ved siden av når du sykler, eller å klatre med hunden i utfordrende terreng. Du kan også begynne å trene agility eller gjeting med hunden.
  5. Lær hunden å tie stille på kommando
    Lær hunden din to forskjellige kommandoer: 1. Å være stille. 2. Å gjø. Det kan virke litt ulogisk, men denne metoden går ut på å starte med å lære hunden din å gjø på kommando. Gi hunden din kommandoen «gi lyd» (eller et annet ord), og la hunden bjeffe et par ganger. La deretter hunden få lukte
    på en godbit. Gjenta prosedyren, inntil den har lært å bjeffe på kommandoen «gi lyd».

    Etterpå kan du gå over til å lære hunden kommandoen «stille». Finn noen rolige omgivelser uten distraksjoner. Gi kommandoen «gi lyd». Når hunden begynner å bjeffe, skal du si «stille» og plassere en godbit foran nesen på hunden. Gi hunden ros når det blir stille, og la den få godbiten.
  6. Kontakt en hundetrener
    Har du prøvd alle metoder uten videre hell? Da kan det hende du skal vurdere å kontakte en hundetrener med ekspertise i adferdstrening. Det skylder du både hunden din og ikke minst deg selv. Hunder som gjør er nemlig en belastning både for deg og familien din, og ikke minst for hunden selv.

TEKST: ELI BONDLID

Siste

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Les også

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Når hunden spiser gress

Du har sikkert sett det: hunden din nærmest beiter...

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder. Ta hensyn til hunden, og den må ikke være med i det verste bråket. Det finnes...

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene,...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til, og oppstod trolig i Skottland på midten av 1500-tallet. En tøff og arbeidsom jakthund,...