Lek med ball

Å leke med ball er noe mange hunder synes er morsomt. Ballen er også enkel å ta med seg uansett hvor du skal, tar liten plass og krever ikke stort av hverken deg eller hunden.

Denne tiden på året er perfekt for lek utendørs. Behagelige temperaturer, og innimellom en kjølende
vind som virker oppfriskende for både to- og firbeinte. Lek med ball er den vanligste måten å leke med hunden på.

De fleste hunder elsker å løpe etter en ball, uansett om det er på land eller i vann. Det er også en perfekt aktivitet i sommerhalvåret, og kombinerer du en ball med en tur på stranda har du
en ypperlig treningsøkt.

Om du har en hund som elsker ball, er det likevel noen punkter du må ta hensyn til i leken.

Mange hunder blir svært stresset av å løpe etter en ball som blir kastet gang på gang. Det kan se ut som hunden storkoser seg når den runde etter runde henter ballen og slipper den foran beina dine for å få deg til å kaste den på nytt. Om hunden ikke klarer å roe ned, virker besatt av ballen og ikke bryr seg om noe av det som skjer rundt seg, er det på tide å ta en pause. Hunder klarer ikke selv å regulere når det er på tide å gi seg, så dette er en oppgave vi tobeinte må ta oss av.

ULIKE TYPER LEK

Å kaste ball til hunden, trenger likevel ikke bare å være forbundet med stress og negativitet. Slik type lek kan også brukes på mange fornuftige måter.

Svømming: Svømming er god trening, og skånsomt for hundens ledd. Har du for eksempel en overvektig hund, er svømmetrening alfa og omega for å holde den i aktivitet. Kast en ball ut i vannet, og be hunden om å hente den. Om hunden ikke er trygg i vann, kan du i begynnelsen kaste ballen slik at hunden må vasse, eller du kan gå ut sammen med den. Blir hunden veldig stresset, kan du selv, eller få en medhjelper, til å vasse ut og plassere ballen i vannet.

Søk: Prøv å få hunden til å bruke luktesansen. Alle hunderaser har eksepsjonelt god luktesans, og alle kan lære seg å bruke nesa. Gjem ballen bak et tre, i høyt gress, i lyng eller annet terreng og få hunden til å søke etter ballen. Start med korte avstander i begynnelsen, og øk vanskelighetsgraden etter hvert som du ser at hunden mestrer oppgaven. Det er viktig at de ofte lykkes i starten, slik at de ikke mister selvtilliten.

Intervaller: Plasser hunden og ballen med 15-20 meters mellomrom. Gir hunden litt opp, slik at den virkelig gir alt den har når den begynner å løpe. Intervalltrening er bra for hjertet, og styrker eksplosiviteten i musklene. Slik trening kan være bra for hunder som driver med agility eller lydighet, og som skal raskt opp i hastighet. Sørg for at hunden er godt varmet opp før du begynner slik trening, og ikke kjør mer enn 5-10 repetisjoner av gangen avhengig av hundens fysiske form.

Disc dog: En stor sport i blant annet USA, der hundene konkurrerer i å fange frisbee på ulike måter.

Disc dog: En stor sport i USA, men ikke like utbredt i Norge. Her konkurrerer ekvipasjene i ulike grener, hvor alle handler om at hunden skal fange en frisbee i luften. Her får hunden poeng for å fange frisbee på korte distanser opp til 50 meter, på lengre distanser og i freestyle, hvor føreren lager en egen koreografi.

Strand: Å løpe i sand på stranda er god trening. Det styrker senene i hundens bein, og lærer den å balansere seg bedre i fart. Hva med å løpe om kapp med hunden? Legg eller kast ballen et stykke fra dere, hold hunden i halsbåndet og gjør deg klar til tidenes kappløp. Hvem kommer frem først?

HUSK OPPVARMING OG NEDGÅING

Om du skal trene eller leke med hunden på en måte som krever mye av hundens kropp, er det viktig å varme den opp og gå ordentlig ned etterpå. Oppvarmingen kan bestå av en gåtur i bånd, ulike triks
og øvelser. Nedgåing er viktig for å kjøle ned hundens kropp etter aktivitet, slik at musklene ikke stivner.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...