På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både to- og firbeinte kan nyte turen.

Snøen glitrer i strålende påskevær og nypreparerte løyper frister til bruk. Skiene spennes på, det samme med bikkja og før du vet ordet av det fyker dere i vei. Det går litt vel fort, og noen stoppknapp er ikke å oppdrive. Du roper og hoier, og bikkja, den setter enda mer fart. Andre skiløpere skygger forskrekket unna, og før du vet ordet av det ligger du med nesa i snøen, sekken på hodet og appelsinene strødd rundt deg. Langt foran deg ser du bikkja som fortsetter ferden alene innover i vinterfjellet.

KREVENDE

Som sagt, det kan være lurt å forberede både seg selv og hunden litt før en setter av gårde i fulle påskeløyper. Noen enkle lydighetskommandoer bør hunden kunne, samt at man må ta hensyn til hundens fysiske form og helse. I påsken er nemlig hunden ekstra utsatt for uhell og skader, og nedkjøling, forfrysning, utmattelse og skader på poter er noen av mange problemer eiere oppsøker veterinær for på denne tiden av året. Fjellturer er mer krevende for hunden enn man tror, men ved å ta enkle forhåndsregler og å lære hunden noen kommandoer på forhånd, vil skiturene i påskefjellet være en positiv opplevelse for dere begge.

RIKTIG UTSTYR

FART OG SPENNING: Skiturer med hund er både spennende, utfordrende og fartsfylt. At hunden
oppfører seg i løypa er viktig både for egen og andres sikkerhet.

Det første en må gjøre er å skaffe seg riktig utstyr. Hunden skal ha en sele som er tilpasset trekking, og denne skal sitte godt rundt brystet på hunden og ha et festepunkt bak ved haleroten/krysset. Seler med festepunkt mellom skuldrene som peker skrått bakover fra brystet til hunden egner seg ikke til denne type aktivitet. For å unngå trykk og belastning på din egen rygg, er det lurt å bruke en snørekjøringsstrikk. Til strikken bør du også ha et snørekjøringsbelte. Denne er utstyrt med en panikkrok som kan utløses om du skulle trenge det, og er gull verdt ved knall og fall.

TA ANSVAR

Farten kan bli stor ved skikjøring, og for din egen, hundens og andre skiløperes sikkerhet er det viktig at hunden responderer på dine signaler i løypa. Kommandoer som fram, høyre, venstre, rolig og stopp er det greit å trene inn skikkelig først. Det er viktig å ta ansvar og vis hensyn til andre på fjellet. Andre skiløpere kan oppfatte hunden som noe som er i veien, så sørg for alltid å ha kontroll på hunden. Ha den alltid i bånd der det er båndtvang, og plukk opp etter den når den gjør fra seg.

HOLD HUNDEN I FORM

Fjellvettregel nummer en gjelder både to- og firbeinte. Å ta med seg en utrent hund på slitsomme skiturer i dyp løssnø eller på hard skaresnø kan få store konsekvenser, og det er viktig å passe på at hunden ikke blir utmattet under turen. Utmattelse kan føre til hjerteproblemer, og det er ikke gøy å måtte bære en hund som har kollapset hjem. Overbelastning kan også føre til skader på muskler, ledd og sener. Er man på fjellet, er det ofte lang vei til veterinær. Sørg for at hunden er godt nok trent før du legger ut på lange turer. Hunder kjenner ikke sin egen begrensning og vil ofte gå på med alt de har.

I SEKKEN

Sammen med kvikklunsj, kakao og appelsiner er det viktig å huske på niste og vann til hunden også. På lange turer trenger den, akkurat som oss, påfyll av energi. Frysetørket vom er for eksempel bra og lettvint å bære med seg. Det holder heller ikke som mange tror at hunden spiser snø, den trenger drikkevann. Bare to prosent vanntap gir hele 20 prosent dårligere ytelse og dersom hunden blir uttørket, kan den i verste fall kollapse. Et førstehjelpssett kan også være lurt å ha i sekken, samt bæsjeposer, potesokker og et varmedekken hunden kan få på seg ved pauser.

PASS PÅ POTENE

Ski med stålkanter kan lett skade hunden om den får potene under, så vær forsiktig. Potene er generelt utsatt på turer i snøen og før dere legger i vei er det lurt å klippe håret mellom tredeputene kort, og smøre potene med fett eller salve. På skaresnø er det lurt å bruke potesokker for å hindre rifter og sår som kan føre til infeksjoner.

OPPVARMING OG NEDTRAPPING

Før dere tar fatt på skiløypene, er det viktig å varme opp hunden først. Varm opp muskulaturen til hunden med ti minutter rolig gange før turen, da minsker du muligheten for belastningsskader. Det er også viktig ikke å belaste hunden før den er ferdig utvokst og skjellettet har satt seg. For store raser tar dette lengre tid enn små. Gå også hunden ”ned” når turen er ferdig, for å unngå at den blir stiv og støl. Tøying og stretching er også bra, men dette må en eventuelt lære seg å gjøre riktig først. Om ikke kan du gjøre vondt verre. Unngå også å gi hunden store måltider rett før og etter turen. Påsken er stas for hunder som mennesker, og det er gøy å være sammen med hele flokken sin, særlig på tur. Sørg for at fjellturene og høytiden blir positiv for alle flokkens medlemmer.

Tekst: Silje Viola Hansen

Siste

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Les også

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Når hunden spiser gress

Du har sikkert sett det: hunden din nærmest beiter...

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder. Ta hensyn til hunden, og den må ikke være med i det verste bråket. Det finnes...

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene,...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til, og oppstod trolig i Skottland på midten av 1500-tallet. En tøff og arbeidsom jakthund,...