Import av hund kan virke både komplisert og uoversiktlig. Men fortvil ikke, Hund&Fritid hjelper deg.
Jeg har funnet en spennende oppdretter i utlandet, hva gjør jeg nå? Dette er nok et spørsmål som mange har stilt seg, og en del har slått fra seg tanken på å ta inn en hund fra utlandet. Det virker ganske komplisert og regelverket er uoversiktlig. Start alltid med å kontakte oppdretter enten på telefon eller e-post. Vær nøye med å kontrollere oppdretteren. Det er en grei sak å google litt rundt og stille spørsmål direkte til oppdretter. De som er seriøse, gir deg gode svar og stiller ofte krav til deg som kjøper også. En oppdretter skal ikke være likegyldig overfor valpekjøperen sin. Gjør det klart for oppdretter hva slags forventninger du har til valpen. Ønsker du å drive med utstilling eller jakt, muligens du skal drive med lydighet? Slike ting må oppdretter få greie på slik at du har større sjanse for å få den hunden du er ute etter. Spør etter bilder.
KONTAKT MATTILSYNET I OMRÅDET DU BOR
Når alt ser ut til å klaffe for deg, er det viktig å ta kontakt med Mattilsynet og forhøre deg om importreglene for det landet du skal ta inn hund fra. Her er det store variasjoner fra land til land. Det
enkleste er å ta inn hunden til landet før den fyller tre måneder, da slipper du unna rabiesvaksine. Spør konkret hvilke skjemaer du skal fylle ut. Det er som regel et skjema til oppdretter og et skjema til dere. Vær nøye med å fylle det ut riktig, da får du som regel svar i løpet av et par dager.
Skjemaet heter ”Skjema for innførsel av valp el. kattunge under 3 måneder”. Sørg også for at oppdretteren fyller ut sitt riktig. Oppdretter sitt skjema heter ”Erklæring fra oppdretter: Breeder’s
declaration of origin and animal health status for dogs and cats”. Disse skjemaene finnes på Mattilsynets hjemmeside under skjema/dyr/hund og katt.
SØRG FOR AT ALLE VAKSINER ER PÅ PLASS FØR AVREISE
Gi oppdretter beskjed hvilke vaksiner som må gis før avreise og at de er ført inn i hundepasset dere skal ha med dere på hjemreisen. Dette blir garantert kontrollert på flyplassen. Sjekk med Mattilsynet om valpen må behandles mot bendelormen echinococcose. Vaksineringen mot denne bendelormen skjer i to faser, en i hjemlandet, tabletten må da gis til valpen de siste ti dager før innførsel, to dager før avreise er ideelt. Dette er viktig å få registrert i passet til valpen. Etter at valpen er kommet hjem, skal den i løpet av første uke behandles igjen. Dette må gjøres hos veterinær. Finland er eneste land innen EU hvor du slipper dette.
VALPEN MÅ VÆRE CHIPMERKET FØR AVREISE
Hvordan skal jeg transportere valpen, i kabinen eller i lasterommet? Jeg anbefaler kabinen. Da har valpen din trygge nærhet å forholde seg til. For at valpen skal kunne være med i kabinen må den veie under åtte kilo med bag inkludert. Ta kontakt med de forskjellige flyselskapene i god tid og spør om hva slags regler som gjelder hos dem. De må også godkjenne transport av dyr i kabinen, siden det kan være allergikere om bord. Dette får du svar på ganske kjapt. Skaff deg godkjent transportveske eller bur til flyvningen. Reisen må være bestilt før du sender søknaden til Mattilsynet.
VALPEN ER HENTET OG VI ER KLAR FOR HJEMREISEN
Nå er det viktig å skape gode relasjoner til valpen med en gang. Sørg for at den føler seg trygg i ditt selskap. Luft valpen godt før dere sjekker inn, slik at den både får strukket litt på bena og gjort fra seg. Valper har liten blære. Ta med noe valpen kan tygge på nede i transportvesken, slik at den ikke hyler og er lei seg på veien hjem. Ha god tid, hunden skal sjekkes inn på flyet før deg, og du må betale en liten sum for å ha med deg hund på fly. Finn dere en rolig plass i nærheten av «gaten», slik at hunden kan gå litt løs og få ut litt energi og dere kan bli enda bedre kjent.
Etter ankomst må valpen fortolles inn til Norge, og det gjøres opp på stedet. De fleste kjæledyr er tollavgiftsfrie, men du må alltid betale merverdiavgift på 25 prosent dersom verdien er over verdigrensa. Les mer om dette på toll.no.
Tekst: Redaksjonen